Gå direkt till innehåll
ARF 3 tillhandahåller tillväxtkapital till små och medelstora företag i DRC, Uganda och Angola. Portföljbolaget Ecopharm importerar och säljer originalläkemedel och har utökat sina apotek i Kampala från 8 till 16 de senaste åren.
ARF 3 tillhandahåller tillväxtkapital till små och medelstora företag i DRC, Uganda och Angola. Portföljbolaget Ecopharm importerar och säljer originalläkemedel och har utökat sina apotek i Kampala från 8 till 16 de senaste åren.

Pressmeddelande -

Tilläggsinvestering i afrikanska privata sektorn – i Demokratiska republiken Kongo, Uganda och Angola

Swedfund, Sveriges utvecklingsfinansiär offentliggör en tilläggsinvestering på 4,45 MUSD i African Rivers Fund 3 (ARF 3) vilket ökar Swedfunds totala engagemang till 14,45 MUSD. ARF 3 är en fond som tillhandahåller främst lånefinansiering till små och medelstora företag i Demokratiska republiken Kongo, Uganda och Angola.

Utvecklingsfinansiärer som Swedfund har en nyckelroll när det gäller att bidra till att öka antalet hållbara företag i utvecklingsländer samt att stödja deras tillväxt och motståndskraft, särskilt efter Covid-19-pandemin.

- Små och medelstora företag behöver få tillgång till långsiktig finansiering i syfte att skapa arbetstillfällen. Vi är glada att genomföra den här tilläggsinvesteringen som gör det möjligt för oss att nå fler små och medelstora företag i några av de minst utvecklade länderna i världen, säger Swedfunds VD Maria Håkansson.

    I Afrika söder om Sahara skapas nio av tio arbetstillfällen inom den privata sektorn, varav uppskattningsvis 80 procent av dessa i små och medelstora företag. ARF 3 investerar främst genom olika skuld- eller skuldliknande strukturer i små och medelstora företag i Uganda, Demokratiska republiken Kongo och Angola.

    Sedan Swedfunds första investering i augusti 2020 har fondförvaltaren investerat i ett 20-tal företag och gör på så sätt det möjligt för entreprenörer att få tillgång till finansiering och det stöd de behöver för att stärka och utveckla sin verksamhet i marknader där tillgången på finansiering annars är begränsad. Fondförvaltaren strävar efter att växa småföretag till medelstora och stora företag och kommer att tillhandahålla tillväxtkapital till ett 30–40-tal företag.

    Detta tillägg till investeringar ger också Swedfund möjlighet att stödja ytterligare förbättring av miljö-, samhälls- och styrningsprocesser, särskilt när det gäller arbetsvillkor, jämställdhet och mänskliga rättigheter i fondens portföljbolag.

    Ämnen

    Kategorier


    Om Swedfund

    Swedfund är Sveriges utvecklingsfinansiär med uppdrag att bidra till fattigdomsbekämpning genom hållbara investeringar i utvecklingsländer. Våra investeringar i den privata sektorn bidrar till ett växande antal jobb som erbjuder anständiga arbetsvillkor och ökar tillgången till viktiga produkter och tjänster som elektricitet och hälsovård. Klimat och gender är teman som genomsyrar hela vår investeringsprocess.

    Swedfund investerar i energi & klimat, finansiell inkludering samt för ökad tillgång till kapital för mikro-, små och medelstora företag samt hälsovård och digitalisering.

    Vi är en del av svenska biståndet och vi mäter och redovisar alla våra resultat. Som statligt bolag förvaltas Swedfund av Näringsdepartementet. Vi finansieras genom återflöden från portföljen och kapitaltillskott från biståndsbudgeten. Avkastningen från portföljen finansierar vår löpande verksamhet och återflöden från vår portfölj återinvesterar vi i nya investeringar, d.v.s. vi återanvänder vårt kapitaltillskott.


    För mer information: besök www.swedfund.se/sv| www.edfi.eu



    Kontakter

    Axel Hallgren

    Axel Hallgren

    Presskontakt Press and Communications Manager +46 70 234 49 46