Gå direkt till innehåll
Swedfunds Projektaccelerator bistår Ukraina vid upphandling av 112-system

Pressmeddelande -

Swedfunds Projektaccelerator bistår Ukraina vid upphandling av 112-system

Swedfund kommer att bistå Ukraina i ambitionen att etablera och implementera ett 112-system. Idag har Ukraina olika nödnummer för polis, räddningstjänst och ambulans. Genom satsningen får landets medborgare en bättre möjlighet att snabbare få tag på rätt aktör när en incident har inträffat. Ett 112-system kan både rädda liv och rädda lidande.

- Det snabba genomförandet av detta projekt är en prioriterad uppgift för Ukrainas inrikesministerium. Det kommer att medföra betydande fördelar för Ukraina under de kommande åren, särskilt baserat på de behov som finns efter den ryska aggressionen mot landet. Vi uppskattar verkligen Swedfunds stöd för detta projekt, säger Ukrainas biträdande inrikesminister Igor Bondarenko.

Swedfunds Projektaccelerator finansierar förstudier för att stödja utvecklingen av hållbara projekt i utvecklingsländer. Det omfattar också insatser för att öka den lokala kapaciteten bland offentliga institutioner att upphandla och genomföra projekt för att främja och påskynda Agenda 2030.

Införandet av nödnummertjänsten 112 i Ukraina kommer att stödjas av en modern teknikplattform baserad på europeiska standarder. Arbetet i Ukraina bygger på en förstudie som blev klar i december 2021. Förstudien beskriver viktiga aspekter av ett 112-system såsom dess tekniska specifikationer, ekonomiska konsekvenser, integrationsnivå för varje räddningstjänst. Swedfunds roll har varit att uppdatera och anpassa befintliga data och planer, inklusive den förstudie som tidigare gjorts av andra, för att bättre matcha behov som identifierats efter den ryska invasionen. I praktiken innebär det att Swedfund har analyserat de behov som finns och hur dessa kan handlas upp på bästa sätt.

- Situationen i Ukraina med ett pågående krig har ökat vikten av ett snabbt genomförande av ett 112-system. Det är en stark prioritering för oss att bistå med expertis för att säkerställa att en hållbar lösning för Ukraina implementeras, säger Swedfunds vd Maria Håkansson.

Dokumentet undertecknades av de statliga institutionerna och centrum för infrastruktur och teknik vid Ukrainas inrikesministerium Oleksandr Yefimenko och vd för Swedfund International AB Maria Håkansson och EFESO Consulting AB.

Denna punkt ingår i listan över huvuduppgifterna för sektorsprogrammet för Ukrainas inrikesministerium för 2021-2023 och har godkänts av den ukrainska regeringen som ett av de prioriterade områdena för digital omvandling för perioden fram till 2023, i synnerhet genomförandet av systemet 112 blev ett åtagande för Ukraina efter undertecknandet av associeringsavtalet mellan Ukraina och EU.

Ämnen


Om Swedfund

Swedfund är Sveriges utvecklingsfinansiär med uppdrag att bidra till fattigdomsbekämpning genom hållbara investeringar i utvecklingsländer. Våra investeringar i den privata sektorn bidrar till ett växande antal jobb som erbjuder anständiga arbetsvillkor och ökar tillgången till viktiga produkter och tjänster som elektricitet och hälsovård. Klimat och gender är teman som genomsyrar hela vår investeringsprocess.

Swedfund investerar i energi & klimat, finansiell inkludering samt för ökad tillgång till kapital för mikro-, små och medelstora företag samt hälsovård och digitalisering.

Vi är en del av svenska biståndet och vi mäter och redovisar alla våra resultat. Som statligt bolag förvaltas Swedfund av Finansdepartementet. Vi finansieras genom återflöden från portföljen och kapitaltillskott från biståndsbudgeten. Avkastningen från portföljen finansierar vår löpande verksamhet och återflöden från vår portfölj återinvesterar vi i nya investeringar, d.v.s. vi återanvänder vårt kapitaltillskott.


För mer information: besök www.swedfund.se/sv| www.edfi.eu



Kontakter

Axel Hallgren

Axel Hallgren

Presskontakt Press and Communications Manager +46 70 234 49 46