Gå direkt till innehåll
Swedfund ökar sitt klimatengagemang

Pressmeddelande -

Swedfund ökar sitt klimatengagemang

Den 12 oktober ökadeSwedfund sitt ekonomiska engagemang i klimatfaciliteten Interact Climate ChangeFacility (ICCF) genom att satsa ytterligare 5 MEUR i klimatförändringsprojektpå tillväxtmarknader.

ICCF är en facilitetsom finansierar projekt för förnybar energi och energieffektivisering inomprivat sektor i utvecklingsländer. Faciliteten, som lanserades 2011 ochfinansieras av ett antal utvecklingsfinansiärer, syftar till att främjaanvändningen av miljöförbättrande tekniker som viktig del i en hållbarutveckling. Genom att visa ekonomisk bärkraft i projekten, syftar ICCF ocksåtill att vara katalytiskt och locka ytterligare finansiering för utveckling avhållbar energi på tillväxtmarknader. Swedfund ökar nu sitt engagemang för attbekämpa klimatförändringarna genom att satsa ytterligare medel i ICCF.

"Tillväxtekonomier riskerar att drabbas hårt avklimatförändringarna, men samtidigt kan åtgärder på ett tidigt stadium få betydanderesultat", säger Gunilla Nilsson, Senior Investment Manager på Swedfund."Genom att tillhandahålla långsiktig finansiering för hållbarainvesteringar i världens fattigaste länder kan Swedfund aktivt stödjautvecklingen mot en mer energieffektiv och klimatvänlig global ekonomi."

Tillgång till ren, pålitlig och prisvärd el är en av degrundläggande drivkrafterna för utveckling. Den stimulerar den ekonomiskatillväxten och är central för ett antal andra utmaningar såsomklimatförändringarna och en mer rättvis inkomstfördelning.

I många tillväxtekonomier är efterfrågan på el betydligtstörre än utbudet. Som ett resultat tvingas ofta både företag ochprivatpersoner hitta egna energilösningar, exampelvis i form av småskaligadieselgeneratorer för produktionsanläggningar eller vedspisar för matlagning.Detta hämmar tillväxten för företagen, vilket i sin tur begränsar möjlighetenatt skapa nya arbetstillfällen. Brist på adekvat tillgång till el begränsarockså den tid som individer kan ägna åt inkomstgenererande aktiviteter och kanockså utgöra en hälsofara.

Ökad tillgång till el är därför viktigt för den fortsattautvecklingen på tillväxtmarknader och kampen mot fattigdom. Att säkerställa attproduktion och distribution av el sker på ett miljömässigt hållbart sätt äravgörande för att åstadkomma en långsiktig lösning på världens energiutmaningar.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Swedfund

Swedfund, som ägs av svenska staten, erbjuder riskkapital, kompetens och ekonomiskt stöd för investeringar i tillväxtmarknaderna i Afrika, Asien, Latinamerika och Östeuropa. Vårt uppdrag är att minska fattigdomen genom hållbart företagande, som bidrar till ekonomisk och miljömässig och social utveckling. Sedan 1979 har Swedfund varit en aktiv, ansvarsfull och långsiktig investerare i mer än 230 företag. www.swedfund.se

Följ gärna vår blogg: swedfundfrankly.se

Kontakter

Axel Hallgren

Axel Hallgren

Presskontakt Press and Communications Manager +46 70 234 49 46