Gå direkt till innehåll
 Swedfunds Senior Investment Manager Jakob Larsson på plats för signeringsceremonin i Tblisi, Georgien tillsammans med Archil Gachechiladze, Bank of Georgias VD och Francis Malige, EBRD:s VD, Financial Institutions.
Swedfunds Senior Investment Manager Jakob Larsson på plats för signeringsceremonin i Tblisi, Georgien tillsammans med Archil Gachechiladze, Bank of Georgias VD och Francis Malige, EBRD:s VD, Financial Institutions.

Pressmeddelande -

Swedfund investerar 15 MUSD i georgisk storbank

Idag avtalar Swedfund om sin andra investering i Bank of Georgia. I och med denna investering, som är i form av ett primärkapitaltillskott, stöder Sveriges utvecklingsfinansiär finansiell inkludering i Georgien. Bank of Georgia är en ledande och systemviktig bank med en bred kundbas och tjänsteutbud. Swedfund investerar parallellt med Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling (EBRD). Tillsammans med Bank of Georgia kommer Swedfund att arbeta för att utveckla bankens portfölj av hållbara gröna finansieringsprojekt.

Den georgiska ekonomin har påverkats negativt av Covid-19-pandemin och det pågående kriget i Ukraina. Restriktioner för inhemsk rörlighet och en avtagande turism har orsakat den största ekonomiska nedgången sedan 1990-talet. Det har lett till ökad arbetslöshet och fattigdom och många av de framsteg som gjorts under senaste åren har gått förlorade. Genom att stärka kapitalbasen i en systemviktig bank kan Swedfund bidra till stabiliteten i det georgiska finansiella systemet och bidra till fortsatt utlåning till de georgiska kunderna.

– Det är viktigt för oss att stödja en ledande och systemviktig bank i Georgien. Vi ser fram emot fortsatt partnerskap och samarbete med Bank of Georgia. Detta är Swedfunds andra investering i Bank of Georgia med syfte att stödja finansiell inkludering och en grön omställning. Bank of Georgia har en bred kundbas, en väldiversifierad låneportfölj och stark närvaro i alla större sektorer av den georgiska ekonomin, samt en dokumenterad erfarenhet av att stödja små och medelstora företag. Swedfund investerar parallellt med EBRD i syfte att underlätta expansionen av bankens portfölj av gröna finansieringsprojekt, säger Maria Håkansson VD för Swedfund.

Bank of Georgia har en väl dokumenterad erfarenhet av att stödja små och medelstora företag och arbetar progressivt för att ytterligare förbättra sin klimatfinansieringskapacitet och stödja Georgiens övergång till förnybar energi.


Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling (EBRD) är en viktig finansiär i Georgien och har hittills investerat nästan 4,8 miljarder euro i Georgien genom 269 projekt, varav 80 procent i den privata sektorn.

JSC Bank of Georgia grundades 1994 och har vuxit till att bli en av de största bankerna i landet. Banken utgör en central enhet i Bank of Georgia Group Plc-gruppen, ett brittiskt holdingbolag som är noterat på London Stock Exchange. Bank of Georgia är ledande inom betaltjänster och finansiella mobilapplikationer i Georgien och erbjuder tjänster till 2,6 miljoner kunder genom sina 211 filialer i Georgien.


Ämnen

Kategorier


Om Swedfund

Swedfund är Sveriges utvecklingsfinansiär med uppdrag att bidra till fattigdomsbekämpning genom hållbara investeringar i utvecklingsländer. Våra investeringar i den privata sektorn bidrar till ett växande antal jobb som erbjuder anständiga arbetsvillkor och ökar tillgången till viktiga produkter och tjänster som elektricitet och hälsovård. Klimat och gender är teman som genomsyrar hela vår investeringsprocess.

Swedfund investerar i energi & klimat, finansiell inkludering samt för ökad tillgång till kapital för mikro-, små och medelstora företag samt hälsovård och digitalisering.

Vi är en del av svenska biståndet och vi mäter och redovisar alla våra resultat. Som statligt bolag förvaltas Swedfund av Näringsdepartementet. Vi finansieras genom återflöden från portföljen och kapitaltillskott från biståndsbudgeten. Avkastningen från portföljen finansierar vår löpande verksamhet och återflöden från vår portfölj återinvesterar vi i nya investeringar, d.v.s. vi återanvänder vårt kapitaltillskott.


För mer information: besök www.swedfund.se/sv| www.edfi.eu



Kontakter

Axel Hallgren

Axel Hallgren

Presskontakt Press and Communications Manager +46 70 234 49 46