Gå direkt till innehåll
Bild på Swedfunds Integrerade Redovisning
Bild på Swedfunds Integrerade Redovisning

Pressmeddelande -

Hållbar tillväxt och jobb överst på agendan när Swedfund släpper sin Integrerade Redovisning

Pandemin har orsakat en multidimensionell kris som kräver en multidimensionell respons. I många fall går utvecklingen bakåt, jobb går förlorade och fattigdomen ökar med stora konsekvenser för människor i utvecklingsländer. Samtidigt sjunker inflödet av utländska investeringar och remitteringar kraftigt. Parallellt ser vi även en tillbakagång för demokratin i flera länder och att respekten för mänskliga rättigheter har försämrats. När Swedfund idag släpper sin Integrerade Redovisning belyser man utmaningarna men också vilka möjligheter som finns och vad man har åstadkommit.

Tillsammans med de europeiska utvecklingsfinansiärerna, biståndsaktörer, civilsamhället och andra intressenter analyserade Swedfund tidigt konsekvenserna av pandemin och möjliga åtgärder. Tidigt slog man fast att ett koordinerat agerande var viktigt och att det fanns mycket att vinna på att samarbeta, framför allt mellan de europeiska utvecklingsfinansiärerna som ofta verkar i samma länder. Bland annat utvecklades metoder för att genomföra digitala Due Diligence för att i sin tur möjliggöra nya investeringar under en period där restriktioner hindrar resor för att besöka potentiella investeringar.

Vi vet att nio av tio jobb skapas i privat sektor, och genom att privata bolag i utvecklingsländer får ta del av ett långsiktigt kapital kan jobb räddas och nya arbetstillfällen skapas. Utvecklingsfinansiärerna har därför här en viktigare roll än någonsin i att investera för att bidra till att fler jobb skapas och för att säkra tillgången till viktiga produkter och tjänster som elektricitet och hälsa, menar Swedfunds vd Maria Håkansson.

- Swedfunds roll har aldrig varit viktigare. De sektorer vi fokuserar på - Energi & Klimat, Finansiell inkludering och Hälsa, ligger i pandemins skärningspunkt. Vi har en väl fungerande affärsmodell som har stresstestats under pandemin och visat sig fungera bra. Den omhändertar väsentliga aspekter som mänskliga rättigheter, kvinnors ekonomiska egenmakt, klimat och jobbskapande. Genom att utvecklingsfinansiärer som vi fortsätter att investera hållbart och ökar våra ansträngningar för att anpassa oss till de nya förutsättningar som råder lägger vi grunden för en hållbar återhämtning och återuppbyggnad, säger Maria Håkansson.

- Genom kontakten med portföljbolagen under året som gått har vi kunnat kartlägga konsekvenserna av pandemin, men först nästa år kommer vi att kunna redovisa indikatorer för hur pandemin påverkat portföljbolagen inom områden som arbetstillfällen och skatteintäkter eftersom redovisningen sker med ett års fördröjning, en tidsfördröjning som ger portföljbolagen möjlighet att rapportera in sina samlade resultat. Det innebär att Swedfund har möjlighet granska resultaten och rapportera integrerat. Swedfunds resultat inom de tre fundamenten revideras därmed på ett likvärdigt sätt och den hållbarhetsrelaterade informationen är integrerade med den finansiella informationen, berättar Maria Håkansson.

    Under året som gått har Swedfund avtalat om 11 nya investeringar motsvarande en total investeringsvolym om 950 MSEK. Dessa har finansierats med ett kapitaltillskott på 800 MSEK för 2020 samt återflöden från den egna portföljen. Våra portföljbolag redovisar goda resultat inom våra tre fundament samhällsutveckling, hållbarhet och finansiell bärkraft.

    59% av Swedfunds portfölj klassas som investeringar som ökar kvinnors ekonomiska egenmakt. Portföljen har en jobbtillväxt om 25% och huvuddelen av portföljbolagen redovisar framsteg inom områden som anständiga arbetsvillkor, anti-korruption och förekomst av miljöledningssystem. Ett omfattande arbete har genomförts på klimatområdet där portföljen analyserats utifrån hur väl anpassad den är till Parisavtalet och Swedfunds målsättning om att portföljen ska vara nettonetural 2045 vilket innebär att växthusgaser från portföljen ska vara netto noll enligt IPCC:s definition.

    En viktig förutsättning för att öka takten i genomförandet av Agenda 2030 är att mobilisera kapital från privata investerare till utvecklingsländer. Under året har Swedfund mobiliserat privat kapital motsvarande 42% i investeringar kontrakterade under 2020 vilket överskrider målsättningen om 30% mobiliserat kapital.

    Konsekvenserna av pandemin har påverkat Swedfunds rörelseresultat (EBIT). Swedfund redovisar ett negativt rörelseresultat (EBIT) förom -373 MSEK. -200 MSEK kan relateras till valutakursförändringar medan resterande främst kan härledas till nedskrivningar av innehav som var sköra redan innan pandemin eller befinner sig i sektorer som påverkats av pandemin.

    Länk till Integrerad Redovisning

    Ämnen

    Kategorier


    Om Swedfund

    Swedfund är Sveriges utvecklingsfinansiär för hållbara investeringar i utvecklingsländer. För att nå målet: en värld utan fattigdom, krävs att fler arbetstillfällen skapas inom den privata sektorn och att tillgången till förnybar energi ökar. Investeringarna sker därför inom energi & klimat, hälsa samt för att nå små och medelstora företag.

    Som statligt bolag förvaltas Swedfund av Näringsdepartementet. Verksamheten finansieras dels genom kapitaltillskott som Utrikesdepartementet ansvarar för samt genom återflöden från den egna portföljen.
    Swedfund bildades 1979 och har sedan starten gjort fler än 240 investeringar i mer än 60 länder. 

    www.swedfund.se
    www.edfi.eu

    Kontakter

    Axel Hallgren

    Axel Hallgren

    Presskontakt Press and Communications Manager +46 70 234 49 46