Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

De nordiska utvecklingsfinansiärerna investerar 34 miljoner USD i Norsad Finance Limited

De fyra nordiska DFIerna (Development Finance Institutions), Finnfund, IFU, Norfund och Swedfund, har investerat 34 miljoner USD i aktier i Norsad Finance Limited (Norsad). Norsad tillhandahåller långsiktig finansiering till små och medelstora företag i södra Afrika. Denna investering ökar Norsads kapitalbas till över 100 miljoner USD och underlättar därmed för företaget att genomföra sin strategi att öka antalet investeringar i regionen.

NORSAD Fund and Agency etablerades 1990 till följd av en överenskommelse mellan de fyra nordiska ländernas regeringar och länderna inom SADC (Southern Africa Development Community). Det var i samband med att verksamheten bolagiserades i december 2011 som de nordiska DFIerna blev aktieägare i Norsad Finance Limited tillsammans med elva utvecklingsinstitutioner inom SADC.

Avsikten med investeringen är att stödja Norsads mål, dvs. att förbättra levnadsförhållandena i länderna i södra Afrika genom att skapa kommersiellt livskraftiga privata företag. Detta kan ske antingen genom investeringar direkt i enskilda företag eller indirekt genom finansiering av banker och andra finansiella intermediärer i SME-sektorn. Norsads uppdrag är att tillhandahålla långsiktigt riskkapital till företag i södra Afrika som är finansiellt, socialt och miljömässigt hållbara.

”De nordiska DFIerna är väldigt glada över att få vara med i den fortsatta utvecklingen av Norsad. Företagets huvuduppgift, att stödja tillväxten i den privata sektorn i södra Afrika, ligger i linje med våra egna mål. Framöver ser vi många möjligheter till samarbete”, säger Pekka Juusela, Senior Adviser hos Finnfund och ordförande för Norsad.

Norsad, som är licensierat enligt International Financial Services Centre och registrerat i Botswana, driver idag verksamheten från kontoret i Lusaka, Zambia. Företaget kommer att flytta till Gaborone, Botswana, i slutet av 2012.

För mer information kontakta:

Ms. Sari Nikka, CEO Norsad Finance Limited, +260 966 866 030, sari.nikka[at]norsad.org

Mr. Pekka Juusela, Chairman Norsad Finance Limited, +358 40 547 88 49, pekka.juusela[at]finnfund.fi

Läs mer på www.norsad.org

Ämnen

Kategorier


Om Swedfund

Swedfund, som ägs av svenska staten, erbjuder riskkapital, kompetens och ekonomiskt stöd för investeringar i tillväxtmarknaderna i Afrika, Asien, Latinamerika och Östeuropa. Vårt uppdrag är att minska fattigdomen genom hållbart företagande, som bidrar till ekonomisk och miljömässig och social utveckling. Sedan 1979 har Swedfund varit en aktiv, ansvarsfull och långsiktig investerare i mer än 230 företag. www.swedfund.se

Följ gärna vår blogg: swedfundfrankly.se

Kontakter

Axel Hallgren

Axel Hallgren

Presskontakt Press and Communications Manager +46 70 234 49 46