Gå direkt till innehåll
Radisson Blu Addis Abeba slår upp dörrarna

Nyhet -

Radisson Blu Addis Abeba slår upp dörrarna

Swedfund har tillsammans med IFU och Strandwood Investment Limited investerat i Emerald Addis Hotels Plc. Hotellet, Radisson Blu Addis Abeba, som drivs av Rezidor öppnade den 9 januari. Investeringen bidrar till att fortsätta utveckla stadens position som regionens konferenscenter och att öka priskonkurrensen.

Addis Abeba som även kallas ”Afrikas huvudstad”, har etablerats som regionens center för konferenser, seminarier och work-shops genom att många stora internationella organisationer har sina huvudkontor där, t.ex. African Union och United Nations Economic Commission for Africa (UNECA). För att staden ska kunna fortsätta utveckla sin position som konferenscenter krävs nya affärshotell i likhet med Radisson Blu. Sedan flera år har det rått brist på hotellrum med internationell standard, varför prisnivån successivt har ökat. En växande ekonomi i samband med allt fler internationella flyglinjer har ökat förutsättningarna för att etablera nya affärshotell. Att öka utbudet bidrar även till att höja priskonkurrensen. Det är svårt att hitta investerare i Etiopien varför Swedfund har en viktig roll att fylla.

Swedfund har investerat i Emerald Addis Hotels Plc tillsammans med IFU (Danmarks motsvarighet till Swedfund) och Strandwood Investment Limited. Strandwood Investments Ethiopia, har varit ansvarig för byggnationen och Rezidor har ett managementavtal att driva hotellet. Hotellet ligger i de centrala delarna av staden och har 210 rum. Uppbyggnaden har sysselsatt ca 160 anställda och man har använt sig av etiopiska underleverantörer. När nu hotellet har öppnat räknar man med att kunna erbjuda ca 250 arbetstillfällen. Utöver det köper hotellet råvaror och service från lokala underleverantörer.

Miljö- och CSR-frågor är viktiga för såväl ägarna som Rezidor, och samtliga ställer höga krav på detta projekt. Rezidors ambitiösa riktlinjer för miljöfrågor kommer att gälla, tillsammans med de krav och riktlinjer som ställs av Swedfund och IFU som aktieägare. IFUs och Rezidors policy för CSR följs av hotellet, där man bl a har särskilda utbildningsprogram för CSR-frågor och nolltolerans mot korruption. Swedfund har plats i hotellets styrelse och kan därigenom följa upp dessa frågor på plats, vid sidan av de krav på återrapportering som finns inskrivet i avtalen.

Swedfund har investerat 2,5 MEUR i aktiekapital (27 % av aktiekapitalet) i Emerald Addis Hotels Plc. Emerald Addis Hotels Plc  har även lånefinansiering från bl a AfriNord; ett bolag ägt av Swedfund, Finnfund, IFU, Norfund och Rezidor med affärsidé att lämna finansiering till hotellprojekt i Afrika, där Rezidor driver och förvaltar hotellet.

Rezidor driver idag över 400 hotell i 65 länder. De har kontrakt på att driva hotellet i Addis Abeba och har varit aktiva under hela byggnads- och uppstartsprocessen genom att säkerställa kvalitet, utrustning och design. Rezidor har ansvar för att hitta och anställa den personal som ska driva hotellet.

Strandwood Investment Limited är ett irländskt bolag med bakgrund i bygg- och hotellbranschen och existerande hotellverksamhet på Irland. Strandwood har 65% av aktiekapitalet i Emerald Addis Hotels Plc.

IFU är Danmarks DFI (Develompent Finance Institution) och har 8% av Emerald Addis Hotels Plc.

Mer information om hotellet kan fås via länken Radisson Blu Addis Abeba.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Axel Hallgren

Axel Hallgren

Presskontakt Press and Communications Manager +46 70 234 49 46