Gå direkt till innehåll
Swedfunds Projektacceleratorn bidrar till studier i Sarawak i Malaysia för att möjliggöra övergången till förnybar energi

Pressmeddelande -

Swedfunds Projektacceleratorn bidrar till studier i Sarawak i Malaysia för att möjliggöra övergången till förnybar energi

Den 12 december tecknades ett samarbetsavtal mellan Swedfunds Projectacceleratorn och det malaysiska bolaget Sarawak Energy för en teknisk studie av batterilösningar i Sarawakregionen, Malaysia, för att möjliggöra övergången till förnybar energi.

Swedfunds Projektaccelerator är en del av Swedfund med målet att stödja utvecklingen av hållbara projekt i OECD/DAC-länder. Huvudsyftet med Projectacceleratorn är att stödja hållbar upphandling och stärka de offentliga institutionernas kapacitet.

Sarawak Energy är ett regionalt energibolag i den malaysiska delstaten Sarawak på norra Borneo, nära Brunei. I Sarawak genereras el från i första hand vattenkraft, cirka 70 procent, kompletterad med fossil kraft. Sarawak Energy är starkt engagerat i hållbarhetsmålen och har lyckats minska Sarawaks utsläpp med 72 procent från 2010 till 2020 och bidragit till Sarawaks och Malaysias mål för nettonollutsläpp av koldioxid till 2050. Bolaget arbetar för att uppnå Parisavtalets 1.5-gradersmål och planerar att successivt fasa ut två kolkraftverk.

Genom en tidigare förstudie finansierad av Swedfund kommer Sarawak Energy också fram till att de kan integrera 1700 MW solkraftsel i sitt system, vilket skulle innebära att drygt 25 procent av den totala kapaciteten skulle komma från solenergi. En första flytande solcellsanläggning på 50 MW förväntas börja byggas 2023. För att upprätthålla nätstabilitet med en högre grad av solelproduktion är det möjligt att ytterligare åtgärder behöver vidtas. Därför har Sarawak Energy och Swedfund kommit överens om att samarbeta om en studie av hur storskaliga batterier skulle kunna användas för att stödja nätet.

- För Swedfund är det viktigt att underlätta energiomställningen i utvecklingsländer och bidra i omställningen från fossila bränslen till förnybar energi. Vi har varit mycket nöjda med vårt samarbete med Sarawak och hur vi tillsammans genomförde och avslutade den första studien, och vi ser fram emot att fortsätta vårt samarbete med en andra studie om integration av förnybar energi och utfasning av fossila bränslen, säger Maria Håkansson, VD, på Swedfund.

- Sarawak Energys strategiska övergång till förnybar vattenkraft ligger i linje med de växande förväntningarna på regeringar och företag när det gäller att ta itu med klimatförändringar och energisäkerhet. Det har lagts stor vikt vid att uppnå en rättvis energiomställning. Sarawak Energy ser fram emot resultaten från denna studie och vi tror att den skulle kunna vara en möjliggörare och drivkraft för bättre sammanhållning av förnybara energikällor i vårt kraftsystem, säger Ting Ching Zung, Sarawak Energy Executive Vice President för strategi och företagsutveckling.

    Ämnen


    Om Swedfund

    Swedfund är Sveriges utvecklingsfinansiär med uppdrag att bidra till fattigdomsbekämpning genom hållbara investeringar i utvecklingsländer. Våra investeringar i den privata sektorn bidrar till ett växande antal jobb som erbjuder anständiga arbetsvillkor och ökar tillgången till viktiga produkter och tjänster som elektricitet och hälsovård. Klimat och gender är teman som genomsyrar hela vår investeringsprocess.

    Swedfund investerar i energi & klimat, finansiell inkludering samt för ökad tillgång till kapital för mikro-, små och medelstora företag samt hälsovård och digitalisering.

    Vi är en del av svenska biståndet och vi mäter och redovisar alla våra resultat. Som statligt bolag förvaltas Swedfund av Finansdepartementet. Vi finansieras genom återflöden från portföljen och kapitaltillskott från biståndsbudgeten. Avkastningen från portföljen finansierar vår löpande verksamhet och återflöden från vår portfölj återinvesterar vi i nya investeringar, d.v.s. vi återanvänder vårt kapitaltillskott.


    För mer information: besök www.swedfund.se/sv| www.edfi.eu



    Kontakter

    Axel Hallgren

    Axel Hallgren

    Presskontakt Press and Communications Manager +46 70 234 49 46