Gå direkt till innehåll
Swedfunds portföljbolag Husk Power Systems lanserar sex nya mikronät i Nigeria

Pressmeddelande -

Swedfunds portföljbolag Husk Power Systems lanserar sex nya mikronät i Nigeria

De sex mikronäten medför att tusentals hushåll och företagare på den afrikanska landsbygden får tillgång till hållbar elförsörjning. För vissa innebär detta att de kommer få tillgång till el för första gången i sitt liv.

Det är första gången som Swedfunds portföljbolag Husk Power Systems lanserar flera mikronät samtidigt. Expansionen till Nigeria sker som ett led i landets energistrategi, som till stor del satsar på att förse landsbygden med eltillgång inom ramen för Nigerian Electrification Project (NEP). De nya mikronäten kommer att säkerställa att ren, pålitlig och prisvärd el kommer att distribueras till cirka 5 000 hushåll och 500 företag i de två regionerna Doma och Lafia i centrala Nigeria.

- Detta är ett viktigt steg för att utöka elektrifieringen av landsbygden och säkra tillgången till förnybar el för de mest utsatta områdena. Det förändrar livet för många och vi är stolta över att vara en av investerarna i bolaget, säger Gunilla Nilsson, Head of Energy & Climate på Swedfund.

Swedfund investerade i Husk för att de med kostnadseffektiva och skalbara lösningar bemöter bristen på tillgång till hållbar energiförsörjning.

Husk Power Systems grundades 2008 för att elektrifiera delar av den indiska landsbygden, och är idag ett ledande företag inom mikronät, småskaliga energisystem som, i Husks fall, drivs av förnybar energi. Mikronäten är av hybridtyp, och den huvudsakliga kraftkällan på dagtid utgörs av solceller. Numera är Husk Power även verksamma i Tanzania och Nigeria, och har sammanlagt över 130 kraftverk som distribuerar el till mer än 5 000 småföretagare. Ambitionen är att 2026 ha skalat upp till 500 installerade mikronät i Nigeria.

- Vi är imponerade av Husk Powers affärsmodell och ser framemot att följa deras expansion av småskalig förnybar energiproduktion och -distribution i utvecklingsländer, säger Gunilla Nilsson, Head of Energy & Climate på Swedfund.

Husk Powers pressmeddelande på engelska: https://huskpowersystems.com/r...

Ämnen

Kategorier


Om Swedfund

Swedfund är Sveriges utvecklingsfinansiär för hållbara investeringar i utvecklingsländer. För att nå målet: en värld utan fattigdom, krävs att fler arbetstillfällen skapas inom den privata sektorn och att tillgången till förnybar energi och hälsa ökar, såväl som den finansiella inkluderingen med att nå små och medelstora företag.

Som statligt bolag förvaltas Swedfund av Näringsdepartementet. Verksamheten finansieras dels genom kapitaltillskott som Utrikesdepartementet ansvarar för, samt genom återflöden från den egna portföljen.

www.swedfund.se
www.edfi.eu

Kontakter

Axel Hallgren

Axel Hallgren

Presskontakt Press and Communications Manager +46 70 234 49 46