Gå direkt till innehåll
En kvinnlig försäljare (Mikroentreprenör) på grossistmarknaden för blommor i Chennai, Indien.
En kvinnlig försäljare (Mikroentreprenör) på grossistmarknaden för blommor i Chennai, Indien.

Pressmeddelande -

Swedfund stödjer indiska mikroentreprenörer

Den redan begränsade tillgången till finansiering för mikroentreprenörer i Indien har förvärrats ytterligare av pandemin. Samtidigt utgör mikroföretag den näst största arbetsgivaren och bidrar till cirka 30 procent av landets BNP. Mot den bakgrunden investerar Sveriges utvecklingsfinansiär Swedfund 20 MUSD i Five Star Business Finance Ltd, ett indiskt finansföretag som erbjuder affärslån till mikro- och egenföretagare i snabbväxande landsbygdsområden och områden utanför storstäderna främst i södra Indien.

Mikroföretagare genererar inkomster såväl som kassaflöden men är ändå till stor del beroende av informella långivare på grund av avsaknad av formell dokumentation och tillräcklig kredithistorik. Samtidigt utgör mikroföretagare en viktig grupp ur ett samhällsutvecklingsperspektiv då de bidrar till att skapa arbetstillfällen och inkomster.

- Det finns få formella alternativ för Indiens mikro- och egenföretagare att få tillgång till finansiering. Genom att göra denna investering underlättar vi för finansiell inkludering och bidrar till jobbskapande på landsbygden i Indien samt förbättrar levnadsvillkoren för ett stort antal indiska familjer, säger Swedfunds VD Maria Håkansson.

    Swedfunds investering bidrar både omedelbart och långsiktigt till samhällsutvecklingen lokalt genom att stödja dessa kundsegment som utgör ryggraden i Indiens ekonomi. Detta sker genom att finansieringen stärker dessa företagares finansiella ställning och skapar förutsättningar för framtida tillväxt samt bidrar till ett fortsatt skapande av arbetstillfällen. Dessutom bidrar lånefinansieringen till att låntagarna bygger upp en välbehövlig kredithistorik som i sin tur möjliggör för dem att kunna vända sig till traditionella banker för framtida finansiering.

    Mikroföretagare är ett kundsegment vars behov varken tillgodoses av traditionella banker på grund av det informella sättet för deras inkomstgenerering eller de konventionella mikrofinansieringsinstituten, som erbjuder mindre lån. Lånefinansiering frånFive Star ger mikroentreprenören och hans eller hennes familj en möjlighet att finansiera verksamheten och investera för att expandera och utvecklas.

    Enligt det indiska departementet för MSME (Micro, Small and Medium Enterprises) registrerades totalt cirka 63 miljoner MSMEs i september 2021, varav 93 procent är mikroföretag och sex procent är småföretag. Indiska MSMEs sysselsätter mer än 110 miljoner människor.

    Förutom att tillhandahålla långsiktig finansiering till Five Star kommer Swedfund också arbeta nära med bolaget för att utveckla dess ESG-arbete och sträva efter kvinnors egenmakt och jämställdhet både inom företaget och bland dess kunder.

    Om Five Star
    Five Star erbjuder lån till mikroföretagare som är verksamma i snabbväxande landsbygdsområden och tätortsområden i Indien med säkerhet i deras egna fastigheter. Låntagarna är vanligtvis verksamma inom den informella sektorn och får sina inkomster från vardagliga tjänster som små verkstadsägare eller som grönsaksförsäljare. Five Stars uppdrag är att hjälpa dessa låntagare att få tillgång till lånefinansiering med rimliga villkor. Företagen som är låntagare är oftast familjeägda med färre än tre anställda. Det genomsnittliga lånet är cirka 3 500 USD med en löptid på upp till 84 månader. Majoriteten av Five Stars lån har en kvinna som huvud- eller medsökande.

    Ämnen

    Kategorier


    Om Swedfund

    Swedfund är Sveriges utvecklingsfinansiär med uppdrag att bidra till fattigdomsbekämpning genom hållbara investeringar i utvecklingsländer. Våra investeringar i den privata sektorn bidrar till ett växande antal jobb som erbjuder anständiga arbetsvillkor och ökar tillgången till viktiga produkter och tjänster som elektricitet och hälsovård. Klimat och gender är teman som genomsyrar hela vår investeringsprocess.

    Swedfund investerar i energi & klimat, finansiell inkludering samt för ökad tillgång till kapital för mikro-, små och medelstora företag samt hälsovård och digitalisering.

    Vi är en del av svenska biståndet och vi mäter och redovisar alla våra resultat. Som statligt bolag förvaltas Swedfund av Näringsdepartementet. Vi finansieras genom återflöden från portföljen och kapitaltillskott från biståndsbudgeten. Avkastningen från portföljen finansierar vår löpande verksamhet och återflöden från vår portfölj återinvesterar vi i nya investeringar, d.v.s. vi återanvänder vårt kapitaltillskott.


    För mer information: besök www.swedfund.se/sv| www.edfi.eu



    Kontakter

    Axel Hallgren

    Axel Hallgren

    Presskontakt Press and Communications Manager +46 70 234 49 46