Gå direkt till innehåll
Sjuksköterska på Subol hospital i Lagos, Nigeria.
Sjuksköterska på Subol hospital i Lagos, Nigeria.

Pressmeddelande -

Swedfund stödjer hälsoentreprenörer i Afrika söder om Sahara

Hälso- och sjukvårdsinfrastrukturen i Afrika söder om Sahara är otillräcklig för att tillgodose behoven för deras 1,1 miljarder invånare. Swedfund, Sveriges utvecklingsfinansiär, investerar nu 5 miljoner euro i form av en lånefinansiering till Medical Credit Fund II ("MCF II"), en fond som tillhandahåller finansiering till små och medelstora företag inom hälso- och sjukvårdssektorn i Afrika söder om Sahara. Investeringen är i linje med Swedfunds mål att stödja hållbara företag som förbättrar tillgång och kvalitet på hälso- och sjukvård i Afrika söder om Sahara.


Enligt Världsbanken har Afrika söder om Sahara 2 läkare och 12 bäddar per 10 000 personer, jämfört med världsgenomsnittet på 16 läkare och 29 bäddar. Majoriteten av denna begränsade infrastruktur finns i städerna där endast 41 procent av befolkningen bor. Cirka 50 % av hälso- och sjukvården i Afrika söder om Sahara tillhandahålls av den privata sektorn.

- MCF II överbryggar en kritisk klyfta när det gäller att stödja tillgång till hälso- och sjukvård till överkomliga priser av hög kvalitet till låginkomstgrupper i en omfattning som ingen annan lånefinansiär för närvarande gör. Vår investering syftar till att öka tillgången till hälso- och sjukvård för kvinnor och barn, som är de främsta mottagarna av hälso- och sjukvårdsartiklar och tjänster som MCF stödjer, säger Maria Håkansson, VD för Swedfund.

Låntagare av MCF II är ofta små primärvårdskliniker som tillhandahåller tjänster främst inom mödra- och barnhälsa samt behandling och förebyggande av malaria. Enligt MCF står låginkomsttagarna för 59 % av patienterna på de anläggningar som stöds av MCF.

MCF kommer att använda finansieringen för att ytterligare skala upp sin verksamhet för impact i Afrika söder om Sahara med fokus på att utveckla sina digitala låneprodukter.

Om MCF
Sedan grundandet har Medical Credit Fund tillhandahållit över 6 500 lån till vårdgivare i Afrika. Det har nått 1 800 små och medelstora företag i Kenya, Ghana, Nigeria, Tanzania och Uganda. Lån kombineras med stöd för affärer och kvalitetsförbättring med Pharmaccess – SafeCare standarder och metodik, genom vilken 80% av kunderna kan förbättra sina tjänster.

MCF II:s affärsmodell bygger på tre pelare: tillhandahållande av digitala och standardiserade lån, kvalitetsförbättring och utbildning i affärsfärdigheter. Låntagarna har därmed befogenhet att förbättra sina tjänster och sin kapacitet för att öka patienternas tillgång till högkvalitativa och överkomliga hälso- och sjukvårdstjänster och produkter. Mer än 50 procent av patienterna som får vård är kvinnor och 20 procent av låntagarna är kvinnoägda företag.


MCF II kvalificerar sig också som en genderinvestering under 2X Challenge
Swedfund har tillsammans med CDC Group och FMO tecknat ett mou med MCF för att åta sig MCF II som en 2X-investering.

Ämnen

Kategorier


Om Swedfund

Swedfund är Sveriges utvecklingsfinansiär med uppdrag att bidra till minskad fattigdom genom hållbara investeringar i utvecklingsländer. Våra investeringar i den privata sektorn bidrar till ett växande antal jobb med anständiga arbetsvillkor och ökar tillgången till viktiga produkter och tjänster som elektricitet, mat och hälsovård. Klimat, digitalisering och gender är teman som genomsyrar hela vår investeringsprocess.

Swedfund investerar i Energi & Klimat, Finansiell inkludering samt för ökad tillgång till kapital för mikro-, små och medelstora företag samt hälsovård, mat och digitalisering.

Swedfund har samma mål som svenskt bistånd, men andra verktyg – vi investerar i aktier, lån och fonder samt tekniska förstudier. Swedfund är ett statligt bolag som förvaltas av Finansdepartementet. Verksamheten finansieras genom återflöden från portföljen samt genom kapitaltillskott från biståndsbudgeten som Utrikesdepartementet ansvarar för. Avkastningen från portföljen finansierar vår löpande verksamhet och återflöden från vår portfölj återinvesterar vi i nya investeringar, d.v.s. vi återanvänder vårt kapitaltillskott.

För mer information: besök www.swedfund.se/sv| www.edfi.eu



Kontakter

Axel Hallgren

Axel Hallgren

Presskontakt Press and Communications Manager +46 70 234 49 46