Gå direkt till innehåll
Swedfund investerar i Nairobi Women’s Hospital

Pressmeddelande -

Swedfund investerar i Nairobi Women’s Hospital

Swedfund går tillsammans med Africa Health Fund, genom Abraaj Group, in i en av Kenyas ledande sjukhuskedjor, Nairobi Women’s Hospital. Nairobi Women’s Hospitals fokus ligger på kvinnors vårdbehov genom livet.

Nairobi Women’s Hospital (NWH), en privat sjukvårdsaktör som grundades 2001, driver fyra sjukhus och två kliniker i Kenya. Fokus ligger på att erbjuda kvinnor och deras familjer (män och barn) vård av god kvalitet till ett överkomligt pris. Man erbjuder såväl öppenvård som sjukhusvård och är specialiserade på kvinnors vårdbehov genom livet – gynekologi, mödravård, barnavård, sexualhälsa samt onkologi.

Vid samtliga enheter som drivs av NWH finns ett Gender Violence Recovery Center (GVRC). Dessa center, som är de första i sitt slag i Östafrika, erbjuder kostnadsfri sjukvård och psykologiskt stöd till offer för könsrelaterade övergrepp. Vården inkluderar både kvinnor och deras familjer. Man har sedan starten 2001 hjälpt fler än 24 000 personer. GVRC är en ideell och opartisk organisation som även har en bred preventiv verksamhet på många plan i samhället.

- Våld mot kvinnor är ett omfattande problem i stora delar av världen och de skyddsnät som finns är ofta obefintliga i de länder där Swedfund arbetar. Via Swedfunds investering i NWH får vi en möjlighet att aktivt arbeta med dessa frågor, säger Jonas Armtoft, Senior Investment Manager hos Swedfund.

NWH är en föregångare inom sjukvård till kvinnor som är låg- och medelinkomsttagare. Det finns ett mycket stort investeringsbehov inom sjukvårdssektorn i Östafrika. NWH har här en viktig roll att fylla, samtidigt som man bidrar till ökad konkurrens och tillgänglighet samt höjd kvalitet. Med Swedfund och Africa Health Funds kapitaltillskott ges bolaget möjlighet att färdigställa den moderniserings- och expansionsplan som ligger. Planen innebär fortsatt expansion i Kenya och den Östafrikanska regionen fram till 2016, och därefter etablering av enheter i övriga Afrika.

Investeringen i Nairobi Women’s Hospital har genomgått den gedigna utvärderingsprocess som Swedfund följer. En stor mängd data har samlats in från bolaget, med utgångspunkt i detta material tillsammans med platsbesök av Swedfunds ESG Manager har en miljö- och social handlingsplan formulerats. NWH arbetar nu med att införa de förbättringar som föreslagits i planen, som även utgör en del av Swedfunds avtal med bolaget.

Som en del i Swedfunds arbete med att bidra till kunskapsöverföring inom ESG-området (Environmental, Social and Governance) har en person från NWH deltagit i en 3-dagars teoretisk och praktisk ESG-utbildning i Nairobi, tillsammans med ett antal andra från Swedfunds portföljbolag.

Om Africa Health Fund och Abraaj Group:

Africa Health Funds mål är att öka tillgänglighet och kvalitet på sjukvårdsprodukter och tjänster för de människor i Afrika som finns längst ner i inkomstpyramiden.

Abraaj Group är en av de ledande investerarna på tillväxtmarknader i Asien, Afrika, Latinamerika och Mellanöstern. Med sin starka lokala närvaro erhåller man den unika expertis och kunskap som krävs för att få investeringarna att växa.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Swedfund
Fattigdomsminskning genom hållbart företagande. Swedfund är statens utvecklingsfinansiär som genom att hållbara investeringar bidrar till ekonomisk, miljömässigt och social utveckling i världens fattigaste länder.

Swedfund bildades 1979 och har idag 39 medarbetare med huvudkontor i Stockholm och ett regionalkontor i Nairobi, Kenya. Swedfund erbjuder ägarkapital, lån, kompetens och etableringsstöd för investeringar på nya tillväxtmarknader i Afrika, Asien, Latinamerika samt Östeuropa. Swedfund ägs till 100 procent av svenska staten och definieras som en bilateral DFI – Development Finance Institution.

Följ gärna vår blogg: swedfundfrankly.se

Kontakter

Axel Hallgren

Axel Hallgren

Presskontakt Press and Communications Manager +46 70 234 49 46