Gå direkt till innehåll
Swedfund investerar i entreprenörer och företag i Sydsudan

Pressmeddelande -

Swedfund investerar i entreprenörer och företag i Sydsudan

Swedfund investerar ytterligare 4 miljoner USD genom ett lån i Kinyeti Capital (Kinyeti), tillsammans med den norska utvecklingsfinansiären Norfund. Kinyeti är ett investeringsbolag som grundades som ett joint venture mellan Swedfund och Norfund 2012. Kinyetis mål är att bidra till privatsektorutveckling i Sydsudan, genom att erbjuda kapital till entreprenörer och växande företag vilket leder till att fler arbetstillfällen skapas.

Sydsudan har haft svårt att bygga fungerande politiska institutioner och som har haft stora utmaningar med utbredd korruption, politiska konflikter och inbördeskrig. 82 % av befolkningen lever under fattigdomsgränsen och ekonomin har påverkats negativt av klimatförändringar, våld och flera globala kriser. Sektorn för små och medelstora företag är ung och håller på att växa fram efter många års inbördeskrig vilket totalförstörde den såväl infrastruktur som sociala och finansiella system.

Kinyeti är en stark och uthållig partner för investeringar i en fragil stat som Sudsudan. Bolaget har de senaste tio åren bidragit till att hitta investeringar, stöttat små och medelstora företag med kreditfinansiering och bidragit till jobbskapande, trots den politiska och ekonomiska instabiliteten i landet.

- Investeringen i Kinyeti innebär att Swedfund bidrar till ekonomisk tillväxt och utveckling av privata företag i ett av världens minst utvecklade länder. Vår investering bidrar även till att öka tillgången till finansiering för små och medelstora företag, tillgång till kvalitetsprodukter och tjänster samt generera skatter, säger Fredrik Linton, Director Special Operations and Business Development på Swedfund.

    Swedfunds medel kommer främst att användas för att öka Kinyetis kapital för vidareutlåning och stöd till små och medelstora företag. Nyckelkunder är små och medelstora företag som är verksamma inom olika sektorer (framför allt byggsektorn och hotell) som bidrar till byggs upp landet efter år av inbördeskrig. Swedfunds strategiska fokus i Kinyeti är att ta fram en långsiktig tillväxtplan, bredda investeringsfokuset till att omfatta andra sektorer t.ex. hälso- och sjukvård, livsmedel och IT (digitalisering), samt att stärka Kinyetis impact arbete liksom att stötta bolagets arbete med jämställdhet, genom att bistå med TA-medel.

    Swedfund har sedan den första investeringen i Kinyeti aktivt drivit frågor relaterade till hållbarhet och finansiell bärkraft. Samhällsutvecklingen har också varit betydande i denna miljö, vilken varit mycket utmanande på grund av inbördeskrig.

    Ämnen


    Om Swedfund

    Swedfund är Sveriges utvecklingsfinansiär med uppdrag att bidra till fattigdomsbekämpning genom hållbara investeringar i utvecklingsländer. Våra investeringar i den privata sektorn bidrar till ett växande antal jobb som erbjuder anständiga arbetsvillkor och ökar tillgången till viktiga produkter och tjänster som elektricitet och hälsovård. Klimat och gender är teman som genomsyrar hela vår investeringsprocess.

    Swedfund investerar i energi & klimat, finansiell inkludering samt för ökad tillgång till kapital för mikro-, små och medelstora företag samt hälsovård och digitalisering.

    Vi är en del av svenska biståndet och vi mäter och redovisar alla våra resultat. Som statligt bolag förvaltas Swedfund av Finansdepartementet. Vi finansieras genom återflöden från portföljen och kapitaltillskott från biståndsbudgeten. Avkastningen från portföljen finansierar vår löpande verksamhet och återflöden från vår portfölj återinvesterar vi i nya investeringar, d.v.s. vi återanvänder vårt kapitaltillskott.


    För mer information: besök www.swedfund.se/sv| www.edfi.eu



    Kontakter

    Axel Hallgren

    Axel Hallgren

    Presskontakt Press and Communications Manager +46 70 234 49 46