Gå direkt till innehåll
Kinshasabaserade DPXL grundades av en kvinnlig entreprenör och är känt för skyltar och reklamtavlor i staden. Företaget har fått finansiering från XSML för ny utrustning och vill nu expandera ytterligare. Foto: Sighted Design, DRK
Kinshasabaserade DPXL grundades av en kvinnlig entreprenör och är känt för skyltar och reklamtavlor i staden. Företaget har fått finansiering från XSML för ny utrustning och vill nu expandera ytterligare. Foto: Sighted Design, DRK

Pressmeddelande -

Swedfund investerar för fortsatt stöd till små- och medelstora företag i Central- och Östafrika

11 Mars, 2024, Swedfund investerar 15 miljoner USD i African Rivers Fund IV, en impact-fond med fokus på att öka tillgången till långsiktig lånefinansiering för små- och medelstora företag i central- och östafrikanska länder, såsom Demokratiska republiken Kongo, Angola och Zambia.

Med över 40 års erfarenhet av hållbara investeringar i de mest utsatta och fattigaste länderna arbetar Swedfund för att göra en betydande skillnad. Detta inkluderar investeringar i sårbara länder som Demokratiska republiken Kongo, där kriget skapat en av världens mest utdragna humanitära katastrofer, och Zambia, som upplever en mycket allvarlig torka. Kriser i vilka kvinnor ofta drabbas hårdast.

Med investeringen i African Rivers Fund IV (ARF IV) bidrar Swedfund till en hållbar utveckling av den privata sektorn genom att öka tillgången till långsiktig finansiering och värdeskapande insatser för SME:er samt ökad sysselsättning, inkomster och ekonomisk egenmakt för kvinnor. Investeringen förväntas också generera lokala skatteintäkter samt att stötta kompetensutveckling av arbetskraften inom viktiga sektorer som hälso- och sjukvård och logistik.

- Vi är mycket glada över att vara en del av ARF IV som kommer ha stor påverkan på den socioekonomiska utvecklingen, framför allt genom att bidra till att skapa jobb, generera inkomster och lokala skatteintäkter. Fondförvaltaren XSML Capital strävar också efter att aktivt bidra till att främja kvinnors egenmakt och jämställdhet, säger Jakob Larsson, Senior Investment Manager på Swedfund.

XSML Capital har mer än 10 års erfarenhet av att investera i SME:er i Central- och Östafrika och har stark lokal närvaro. Fokus ligger på att tillhandahålla tillväxtkapital till SME:er, främst i form av lån. ARF IV kommer att investera inom sektorer som tillverkning, detalj- och partihandel, logistik och hälsovård.

Swedfund har tidigare investerat i förvaltarens tredje fond, African Rivers Fund III under 2020, och gjorde en ytterligare investering under 2022. Övriga investerare i African Rivers Fund IV är utvecklingsfinansiärerna BII (Storbritannien) FMO (Nederländerna), Internationella finansieringsbolaget (IFC), Norfund (Norge) och SIFEM (Schweiz).

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Swedfund

Swedfund är Sveriges utvecklingsfinansiär med uppdrag att bidra till minskad fattigdom genom hållbara investeringar i utvecklingsländer. Våra investeringar i den privata sektorn bidrar till ett växande antal jobb med anständiga arbetsvillkor och ökar tillgången till viktiga produkter och tjänster som elektricitet, mat och hälsovård. Klimat, digitalisering och gender är teman som genomsyrar hela vår investeringsprocess.

Swedfund investerar i Energi & Klimat, Finansiell inkludering samt för ökad tillgång till kapital för mikro-, små och medelstora företag samt hälsovård, mat och digitalisering.

Swedfund har samma mål som svenskt bistånd, men andra verktyg – vi investerar i aktier, lån och fonder samt tekniska förstudier. Swedfund är ett statligt bolag som förvaltas av Finansdepartementet. Verksamheten finansieras genom återflöden från portföljen samt genom kapitaltillskott från biståndsbudgeten som Utrikesdepartementet ansvarar för. Avkastningen från portföljen finansierar vår löpande verksamhet och återflöden från vår portfölj återinvesterar vi i nya investeringar, d.v.s. vi återanvänder vårt kapitaltillskott.

För mer information: besök www.swedfund.se/sv| www.edfi.eu



Kontakter

Axel Hallgren

Axel Hallgren

Presskontakt Press and Communications Manager +46 70 234 49 46