Gå direkt till innehåll
Swedfund investerar 5 miljoner USD i somalisk fond

Pressmeddelande -

Swedfund investerar 5 miljoner USD i somalisk fond

Swedfund har beslutat att investera 5 miljoner USD i NHAO (Nordic Horn of Africa Opportunities Fund). Beloppet delas upp i 2 trancher där den andra tranchen kräver att vissa villkor uppfylls.

Trots decennier av konflikt har Somalia upprätthållit en växande privat sektor, som genererar mer än 90 procent av landets BNP. I många fall har den privata sektorn haft den roll som vanligtvis innehas av offentliga institutioner. Det kan handla om att erbjuda finansiella tjänster, säkerhet och utbildning. Små och medelstora företag i Somalia har stor efterfrågan på kapital men saknar tillgänglig och ekonomiskt attraktiv finansiering. Det finns också en begränsad elförsörjning och brist på fysisk infrastruktur och humankapital. Lokala finansinstitut kräver höga säkerheter på grund av risker och den informella marknaden och det svaga finansiella systemet. Det finns inget nationellt ID-register och markägandet är dåligt reglerat

Ur detta perspektiv är insatser för att stärka småföretag, särskilt de som leds av kvinnor, mycket viktiga. Denna somaliska fond riktar sig till små och medelstora företag som söker finansiering. De företag som får lån har cirka eller mindre än 1 miljon dollar i intäkter.

- Eftersom fonden riktar sig till kvinnoledda företag och företag med många unga är det ett mycket bra sätt att nå företag och verksamheter i Somalia, säger Maria Håkansson, vd på Swedfund.

    Fonden har 25 miljoner USD i kapital som förvaltas av fondförvaltaren Shuraako, som är en erfaren fondförvaltare som har förvaltat andra fonder och kreditrelaterade projekt i Somalia sedan 2013.

    NHAO har tre kontor: I Mogadishu, i Garowe och Hargeisa. NHAO: s investeringsstrukturer är sharia-kompatibla, med USD-denominerade säkerställda låneinstrument (Murabaha).

    Förutom de många utmaningarna har den somaliska marknaden också många möjligheter. Snabb urbanisering, ökad användning av digital teknik och planerade investeringar i sektorer som energi, hamnar, utbildning och hälsa kan stödja ekonomisk tillväxt och skapande av arbetstillfällen.

    Utmaningarna för investerare är dock många och hänger samman med svaga lagar, stor politisk osäkerhet, dålig infrastruktur och begränsade formella bank- och valutamekanismer. Utvecklingen i finanssektorn är fortfarande i ett tidigt skede och det finns inget utrymme för penningpolitik på grund av dollarisering och valutaförfalskning. Som ett resultat anser vi att vår investering och samarbetet kring kapacitetsutveckling skapar additionalitet.

    Affären skrevs på den 19 december 2022.

    Ämnen


    Om Swedfund

    Swedfund är Sveriges utvecklingsfinansiär med uppdrag att bidra till fattigdomsbekämpning genom hållbara investeringar i utvecklingsländer. Våra investeringar i den privata sektorn bidrar till ett växande antal jobb som erbjuder anständiga arbetsvillkor och ökar tillgången till viktiga produkter och tjänster som elektricitet och hälsovård. Klimat och gender är teman som genomsyrar hela vår investeringsprocess.

    Swedfund investerar i energi & klimat, finansiell inkludering samt för ökad tillgång till kapital för mikro-, små och medelstora företag samt hälsovård och digitalisering.

    Vi är en del av svenska biståndet och vi mäter och redovisar alla våra resultat. Som statligt bolag förvaltas Swedfund av Finansdepartementet. Vi finansieras genom återflöden från portföljen och kapitaltillskott från biståndsbudgeten. Avkastningen från portföljen finansierar vår löpande verksamhet och återflöden från vår portfölj återinvesterar vi i nya investeringar, d.v.s. vi återanvänder vårt kapitaltillskott.


    För mer information: besök www.swedfund.se/sv| www.edfi.eu



    Kontakter

    Axel Hallgren

    Axel Hallgren

    Presskontakt Press and Communications Manager +46 70 234 49 46