Gå direkt till innehåll
Signering vid Svenska Ambassaden i Addis Ababa av Fredrik Wijkander, Director of Investment Operations Swedfund och Mr M.A. Rahim, vice ordförande i DBL Group.
Signering vid Svenska Ambassaden i Addis Ababa av Fredrik Wijkander, Director of Investment Operations Swedfund och Mr M.A. Rahim, vice ordförande i DBL Group.

Pressmeddelande -

Swedfund, H&M och DBL Group skapar 4000 jobb i Etiopien

Utvecklingsfinansiären Swedfund skapar tillsammans med leverantören DBL Group en textilfabrik som kommer ge minst 4000 människor jobb i Etiopien. H&M åtar sig att köpa varor från fabriken och bidra med expertkunskap kring hållbar textilproduktion.
”Anläggningen ska bli en långsiktigt hållbar industrianläggning och är ett viktigt steg för textilindustrin i Etiopien”, säger Anna Ryott, VD för Swedfund.

Under onsdagen signerades låneavtalet mellan Swedfund och DBL Group på den svenska ambassaden i Addis Abeba. Avtalet innebär att DBL Group, Swedfund och Development Bank of Ethiopia tillsammans investerar i en textilfabrik där H&M åtar sig att köpa varor från under ett visst antal år.

Goda arbetsvillkor, jobbskapande för kvinnor och hänsyn till miljön är några av de viktigaste målen med projektet som ska utveckla en av Etiopiens viktigaste industrigrenar. H&M:s generellt sett strikta krav på hållbarhet och goda arbetsvillkor hos leverantörer går i linje med de höga krav som ställs på denna textilfabrik. Hela tillverkningsprocessen, från garn till färdiga plagg, kommer att inrymmas i fabriken som när den är i full produktion kommer sysselsätta omkring 4000 personer.

Samarbetet involverar även andra lokala och internationella partners – allt för att bygga upp kunskap om hållbar textilindustri i Etiopien.

”Vi har lyckats skapa ett unikt partnerskap i Etiopien med expertkunskap i alla led för att klara högt ställda krav på hållbarhet. Ett riktigt bra exempel på hur vi måste jobba för att effektivt kunna skapa jobb, inte minst för kvinnor. Jobbskapande är helt avgörande för att lyfta människor ur fattigdom och samarbetet med H&M, DBL och övriga partners ska bli ett föredöme för andra liknande projekt”, säger Anna Ryott.

DBL kommer med sin långa erfarenhet från textilindustrin bidra med kunskapsöverföring till en starkt växande industri. Swedfund bidrar med kunskap från hållbara investeringar och går in med lån motsvarande 125 miljoner kronor. H&M står för expertkunskap inom både storskalig textilindustri och hållbarhet och har åtagit sig att vara en långsiktig köpare från fabriken.

”Vi är glada över att Swedfund har valt att finansiera projektet tillsammans med DBL Group. H&M vill bidra till att utveckla textilindustrin i Etiopien till en långsiktigt hållbar industri, med stort miljömässigt och socialt ansvar. Det är viktigt för oss att både DBL och Swedfund har hållbarhet som en avgörande faktor i samband med investeringar”, säger Helena Helmersson, global produktionschef på H&M.

Det är ett samarbete där hållbarhetsfrågor blir helt avgörande, utifrån såväl investerarens som köparens och arbetsgivarens perspektiv.

Industrigruppen DBL Group, med säte i Bangladesh, är ägare till flera textilfabriker, och kommer att äga och driva fabriksanläggningen i Etiopien.

”DBL Group är stolta över att vara med och utveckla textilindustrin i Etiopien. Det är en milstolpe för oss att bygga en helt integrerad textilanläggning inriktad på export. DBL kommer tillsammans med övriga partners att jobba hårt för hållbarhet i samtliga delar, inklusive samarbeten med lokalsamhället i Mekelle och Addis Abeba. Vi ser fram emot ett framgångsrikt och långsiktigt samarbete”, säger Mr M.A. Rahim, vice ordförande i DBL Group.


Om Swedfund

Swedfund, som ägs av svenska staten, erbjuder finansiering, kompetens och ekonomiskt stöd för investeringar i tillväxtmarknaderna i Afrika, Asien, Latinamerika och Östeuropa. Vårt uppdrag är att minska fattigdomen genom hållbart företagande, som bidrar till ekonomisk och miljömässig och social utveckling. Sedan 1979 har Swedfund varit en aktiv, ansvarsfull och långsiktig investerare i mer än 260 företag. www.swedfund.se

Om DBL Group

DBL Group är en av de största exportörerna av textilprodukter i Bangladesh. Företaget har mer än 25000 anställda med en årlig export till ett värde av 350 miljoner US dollar.

Om H&M

H & M Hennes & Mauritz AB (publ) grundades i Sverige 1947 och är noterat på Nasdaq Stockholm. Företagets affärsidé är att erbjuda mode och kvalitet till bästa pris på ett hållbart sätt. I koncernen ingår förutom H&M, varumärkena & Other Stories, Cheap Monday, COS, Monki och Weekday samt H&M Home. I dagsläget ingår drygt 4 000 butiker på 61 marknader, inklusive franchise-marknader. 2015 uppgick omsättningen inklusive moms till SEK 210 miljarder och antalet anställda är fler än 148 000. Ytterligare information finns på hm.com

För mer information, kontakta:
Karin Kronhöffer, Director Strategy and Communication
Karin.kronhoffer@swedfund.se, 08-725 94 38

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Swedfund

Swedfund, som ägs av svenska staten, erbjuder finansiering, kompetens och ekonomiskt stöd för investeringar i tillväxtmarknaderna i Afrika, Asien, Latinamerika och Östeuropa. Vårt uppdrag är att minska fattigdomen genom hållbart företagande, som bidrar till ekonomisk och miljömässig och social utveckling. Swedfunds investeringsstrategi vila på tre fundament: samhällsutveckling, hållbarhet och bärkraftighet. Sedan 1979 har Swedfund varit en aktiv, ansvarsfull och långsiktig investerare i mer än 260 företag. www.swedfund.se

Följ gärna vår blogg: swedfundfrankly.se

Kontakter

Axel Hallgren

Axel Hallgren

Presskontakt Press and Communications Manager +46 70 234 49 46