Gå direkt till innehåll
Swedfund går med i The Africa Resilience Investment Accelerator, i syfte att öka investeringar i fragila och konfliktdrabbade länder

Pressmeddelande -

Swedfund går med i The Africa Resilience Investment Accelerator, i syfte att öka investeringar i fragila och konfliktdrabbade länder

Sveriges utvecklingsfinansiär Swedfund går tillsammans med andra utvecklingsfinansiärer i G7-länderna med i ARIA, The Africa Resilience Investment Accelerator, en nyligen lanserad investeringsaccelerator i syfte att öka investeringar i fragila och konfliktdrabbade länder i Afrika. Bland övriga medlemmar återfinns bland annat brittiska CDC Group och FinDev Canada.

Genom samlad expertis och en kollektiv påverkan ska ARIA möta de utmaningar det innebär att tillföra kapital i dessa länder. Kapitalet är en viktig förutsättning för att skapa jobb med anständiga arbetsvillkor och för att öka tillgången på viktiga varor och tjänster som hälsovård och förnybar energi.

- En viktig del av vårt uppdrag som utvecklingsfinansiär är att genomföra hållbara investeringar i fragila länder. Det är lika viktigt som det är utmanande i vårt arbete med minskad fattigdom. För att lyckas, är partnerskapet med andra likasinnade centralt. ARIA fungerar som en plattform där vi tillsammans med andra utvecklingsfinansiärer kan bygga kompetens, utbyta erfarenheter och arbeta för att fragila länder får ta del av vår finansiering, säger Maria Håkansson, vd Swedfund.

Genom olika arbetsströmmar med ARIA som plattform är avsikten att utveckla fler investeringsbara projekt samt genomföra fler investeringar i fragila kontexter. Fokus ligger på att utveckla verktyg för att kartlägga marknaden för investeringar, att ta fram en gemensam standard för att hantera integritetsfrågor, exempelvis i Due Diligence processer, samt skapa en gemensam standard för hur utvecklingsfinansiärer ska hantera investeringar i konfliktdrabbade högriskområden. ARIA fungerar som en viktig partner till Fragility Forum, en tankesmedja vid Oxfords universitet som fokuserar på investeringar i fragila länder.

Målet är att de utvecklingsfinansiärer som deltar i ARIA fram till 2027 tillsammans ska investera 80 miljarder dollar i den afrikanska privata sektorn.

Länk till pressmeddelande på engelska: G7 Development Finance Institutions create platform to boost investment in fragile states - CDC Group

ARIA’s hemsida: https://www.ariainvests.org/

Ämnen

Kategorier


Om Swedfund

Swedfund är Sveriges utvecklingsfinansiär med uppdrag att bidra till fattigdomsbekämpning genom hållbara investeringar i utvecklingsländer. Våra investeringar i den privata sektorn bidrar till ett växande antal jobb som erbjuder anständiga arbetsvillkor och ökar tillgången till viktiga produkter och tjänster som elektricitet och hälsovård. Klimat och gender är teman som genomsyrar hela vår investeringsprocess.

Swedfund investerar i energi & klimat, finansiell inkludering samt för ökad tillgång till kapital för mikro-, små och medelstora företag samt hälsovård och digitalisering.

Vi är en del av svenska biståndet och vi mäter och redovisar alla våra resultat. Som statligt bolag förvaltas Swedfund av Näringsdepartementet. Vi finansieras genom återflöden från portföljen och kapitaltillskott från biståndsbudgeten. Avkastningen från portföljen finansierar vår löpande verksamhet och återflöden från vår portfölj återinvesterar vi i nya investeringar, d.v.s. vi återanvänder vårt kapitaltillskott.


För mer information: besök www.swedfund.se/sv| www.edfi.eu



Kontakter

Axel Hallgren

Axel Hallgren

Presskontakt Press and Communications Manager +46 70 234 49 46