Följ Swedfund

Statliga Swedfund får ny investeringschef

Pressmeddelande   •   Feb 04, 2021 11:05 CET

Swedfunds tillträdande investeringschef Karin Parmenstam.

Swedfunds nya investeringschef Karin Parmenstam har med sin bakgrund som både förvaltare och affärsutvecklare en lång erfarenhet av kapitalförvaltning. Hon har arbetat med fonder som investeringslösningar i över 20 år, ständigt med fokus på tillväxtmarknader, bland annat i Indien. Nu närmast kommer hon från Intervalor som Kundansvarig.

Svenska statens utvecklingsfinansiär, Swedfund har uppdraget att bidra till att minska fattigdom genom hållbara investeringar i världens fattigaste länder. Utvecklingsfinansiären har också en viktig roll i genomförandet av Agenda 2030. Den nya Investeringschefen kommer tillsammans med teamet, som består av 15 medarbetare, arbeta med investeringar inom energi och klimat, hälsa och finansiell inkludering.

- Jag ser verkligen fram emot att få arbeta med hållbarhet och impactinvesteringar där det gör som mest skillnad. Den viktiga kompetens som finns på Swedfund tillsammans med min långa erfarenhet från finansmarknad ser jag kommer att kunna bidra till goda resultat, säger Karin Parmenstam, tillträdande Investeringschef på Swedfund.

  Karin har förvaltat tema- och småbolagsfonder samt institutionella mandat hos Aragon fonder. Hos Nordea Investment Management ingick hon i det svenska förvaltningsteamet. Hon medverkade till att etablera HSBC Global Asset Managements nordiska erbjudandet med fokus på tillväxtmarknader. Sedan 2004 har Karin arbetat med hållbara investeringslösningar. År 2010 blev hon chef över HSBC Global Asset Management Nordic Region.


  Swedfunds tidigare investeringschef Fredrik Linton går vidare inom organisationen som chef för affärsutveckling och special operations.

  Tjänsten som Investeringschef, Chief Investment Officer (CIO), tillträder Karin Parmenstam den 1 mars i år.

  Om Swedfund

  Swedfund är Sveriges utvecklingsfinansiär för hållbara investeringar i utvecklingsländer. För att nå målet: en värld utan fattigdom, krävs att fler arbetstillfällen skapas inom den privata sektorn och att tillgången till förnybar energi ökar. Investeringarna sker därför inom energi & klimat, hälsa samt för att nå små och medelstora företag.

  Som statligt bolag förvaltas Swedfund av Näringsdepartementet. Verksamheten finansieras dels genom kapitaltillskott som Utrikesdepartementet ansvarar för samt genom återflöden från den egna portföljen.
  Swedfund bildades 1979 och har sedan starten gjort fler än 240 investeringar i mer än 60 länder. 

  www.swedfund.se
  www.edfi.eu