Gå direkt till innehåll
Q1 visar positivt underliggande resultat samtidigt som Covid-19 bedöms få betydande konsekvenser

Pressmeddelande -

Q1 visar positivt underliggande resultat samtidigt som Covid-19 bedöms få betydande konsekvenser

Swedfund redovisar ett positivt underliggande rörelseresultat om 52 MSEK, exkluderat för omvärderingar och valutaeffekter, för det första kvartalet 2020. Reavinster samt löpande intäkter från räntenetto och utdelningar visar på en tydlig tillväxt samtidigt som rörelsekostnaderna är stabila. Det rapporterade rörelseresultat är negativt -368 MSEK efter stor påverkan från nedskrivningar till följd av de betydande effekter som Covid-19 bedöms ha på Swedfunds portföljinnehav.

- Jag är nöjd med det underliggande stabila resultatet samtidigt som vi ser stora risker och konsekvenser till följd av Covid-19 och därför har vi gjort signifikanta nedskrivningar i kvartalet. Vi ser också risker när det gäller hälsa, säkerhet och även för neddragningar och förlorad möjlighet till försörjning. Risker för brott mot mänskliga rättigheter ökar också i pandemins spår, särskilt för sårbara grupper som kvinnor och barn, säger Maria Håkansson, VD på Swedfund.

De nedskrivningar som beslutats rör delvis (-125 MSEK) tillgångar som var sköra redan innan krisen och som nu befinner sig i en mer utsatt situation givet att de finns i sektorer som tidigt drabbats av konsekvenserna av Covid-19. I flera fall har verksamheten begränsats eller ligger nere. Övriga nedskrivningar om -310 MSEK baseras på sektorsvisa schablonbedömningar, där sektorn finansiell inkludering med exponering mot många olika typer av verksamheter har påverkats mest

med nedskrivningar om 15 - 25% för olika instrument. Investeringarna inom energi och klimat samt hälsa bedöms påverkas mindre och har i genomsnitt skrivits ned med 10%.

Coronapandemin har precis som i Sverige, en direkt påverkan på jobben. Arbetslösheten stiger och utvecklingsländerna saknar både tillgång till sociala skyddsnät och tillräckligt omfattade ekonomiska stimulanspaket för att bemöta detta. Enligt ILO och Afrikanska Unionen förväntas 19 miljoner jobb att försvinna.

Det är viktigt för Swedfund med en fortsatt nära dialog med och uppföljning av portföljbolagen. På grund av reserestriktioner går det inte att besöka investeringarna vilket är en försvårande omständighet. Istället arbetar man med hjälp av digitala hjälpmedel och utvecklar kontinuerlig arbetssättet.

- Jag är otroligt stolt över mina medarbetare som flexibelt ställt om till nya arbetsformer och för deras dedikerade arbete i syfte att stötta våra portföljbolag och samtidigt hitta nya investeringar i världens mest utsatta länder, avslutar Maria Håkansson

Länk till Delårsrapporten

Ämnen

Kategorier


Om Swedfund

Swedfund är Sveriges utvecklingsfinansiär för hållbara investeringar i utvecklingsländer. För att nå målet: en värld utan fattigdom, krävs att fler arbetstillfällen skapas inom den privata sektorn och att tillgången till förnybar energi ökar. Investeringarna sker därför inom energi & klimat, hälsa samt för att nå små och medelstora företag.

Som statligt bolag förvaltas Swedfund av Näringsdepartementet. Verksamheten finansieras dels genom kapitaltillskott som Utrikesdepartementet ansvarar för samt genom återflöden från den egna portföljen.
Swedfund bildades 1979 och har sedan starten gjort fler än 240 investeringar i mer än 60 länder. 

www.swedfund.se
www.edfi.eu

Kontakter

Axel Hallgren

Axel Hallgren

Presskontakt Press and Communications Manager +46 70 234 49 46