Gå direkt till innehåll
Foto: Agventure / Peter Irungu
Foto: Agventure / Peter Irungu

Pressmeddelande -

I en tid av ökade behov – Swedfunds modell levererar hållbara resultat

Mot bakgrund av krig och konflikter, ökade geopolitiska spänningar och makroekonomisk oro har behovet av utvecklingsfinansiering ökat. Swedfund har kunnat accelerera hållbara investeringar för klimatet och minskad fattigdom, till ett totalt värde av 2,7 miljarder kronor. Samtidigt har bolaget visat ett positivt finansiellt resultat. Under året har arbetet i Ukraina varit prioriterat och resulterat i 25 projekt inom kritisk infrastruktur. Swedfund publicerade på måndagen sin integrerade Års- och Hållbarhetsredovisning för 2024 Investing for Employment, Environment, Empowerment.

Under 2024 gjorde Swedfund 15 nya investeringar och värdet av den totala portföljen uppgick vid årsskiftet till 13 miljarder kronor, en ökning med tre miljarder kronor jämfört med 2023. Antalet arbetstillfällen i portföljen har ökat och nära hälften av portföljbolagen har kunnat anställa fler. Samtidigt minskade växthusgasutsläppen per investerad krona med 16 procent.

För 2024 beslutade riksdagen om ett kapitaltillskott till Swedfund om 1 460 miljoner kronor, där 460 miljoner öronmärktes för klimatinvesteringar. Tillsammans har återflöden från portföljen och kapitaltillskott från biståndsbudgeten möjliggjort en investeringsvolym om drygt 2,7 miljarder kronor inom sektorerna Energi & Klimat, Finansiell inkludering, Hållbara tillväxtföretag och Livsmedelssystem.

— Vi ser att våra investeringar gör skillnad för dem som behöver det mest. Utöver att många som lever i fattigdom saknar en inkomst saknas också tillgång till samhällsviktiga varor och tjänster som mat, elektricitet, hållbar infrastruktur eller digitala tjänster. För ökad tillväxt, hållbara samhällen och minskad fattigdom krävs ökade investeringar av utvecklingsfinansiärer som Swedfund och andra aktörer, säger Swedfunds vd Maria Håkansson.

I vårändringsbudgeten anslog regeringen ytterligare 300 miljoner kronor för investeringar i Ukraina och i juni fattade Swedfund beslut om att öppna ett lokalkontor i Kiev för att möjliggöra en ökad investeringstakt och för att kunna genomföra fler förstudier.

Swedfunds Projektaccelerator som arbetar med tekniska förstudier i offentlig sektor tilldelades 90 miljoner kronor öronmärkt för Ukraina och 15 miljoner för Moldavien. Swedfund hade vid årets utgång 25 pågående projekt i Ukraina inom kritisk infrastruktur, som till exempel elektricitet, vatten- och avloppslösningar samt digitalisering. Några av dessa är nu under genomförande, exempelvis ett nytt 112-system där Europeiska Investeringsbanken EIB beslutat om finansiering.

— Behoven i Ukraina är stora och förutsättningarna svåra. Att investera för jobbskapande och landets uppbyggnad, samt att genom tekniska förstudier hjälpa till att få samhällsviktig infrastruktur på plats, kommer att fortsätta vara avgörande under 2025, säger Maria Håkansson.

Swedfund har ett särskilt samhällsuppdrag som bland annat innebär att senast tre år efter investeringstillfället ska alla portföljbolag leva upp till ILO:s kärnkonventioner för anständiga arbetsvillkor samt att minst 60 procent av bolagen ska uppnå 2X-kriterierna om kvinnors ekonomiska egenmakt. Resultatet för 2023 landade på 97 respektive 66 procent.

Rörelseresultat (EBIT) uppgick i det fjärde kvartalet till 304 miljoner kronor och för helåret 2024 till 376 miljoner kronor. Det positiva resultatet är framför allt påverkat av effekter från valutaomräkning under det fjärde kvartalet samt ett starkt realisationsresultat från delavyttringar i indirekta investeringar. Givet ett positivt EBIT för 2024 möter Swedfund sitt ekonomiska mål om att ha ett positivt rörelseresultat mätt över en rullande femårsperiod.

Även investeringsportföljens avkastning uttryckt i IRR har haft en positiv utveckling under 2024 och landade på 5,6 procent för den totala portföljen att jämföra med 4,6 procent vid årets början.

— Swedfunds resultat visar på en välfungerande och stresstestad affärsmodell som levererar i linje med både uppdragsmål och ekonomiska mål. Genom att kombinera samhällsutveckling, hållbarhet och finansiell bärkraft fortsätter Swedfund skapa långsiktigt värde i utmanande kontexter, avslutar Maria Håkansson.

Läs Swedfunds integrerade Års- och Hållbarhetsredovisning

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Swedfund

Swedfund är Sveriges utvecklingsfinansiär med uppdrag att bidra till minskad fattigdom genom hållbara investeringar i utvecklingsländer. Våra investeringar i den privata sektorn bidrar till ett växande antal jobb med anständiga arbetsvillkor och ökar tillgången till viktiga produkter och tjänster som elektricitet, mat och hälsovård. Klimat, digitalisering och jämställdhet är teman som genomsyrar hela vår investeringsprocess. Swedfund har samma mål som svenskt bistånd - en värld utan fattigdom - men med andra verktyg: hållbara investeringar i den privata sektorn och tekniska förstudier för kritisk infrastruktur i offentlig sektor.

Swedfund är ett statligt bolag som förvaltas av Finansdepartementet. Verksamheten finansieras genom återflöden från portföljen samt genom kapitaltillskott från biståndsbudgeten som Utrikesdepartementet ansvarar för.

För mer information besök gärna: www.swedfund.se




Kontakter

Axel Hallgren

Axel Hallgren

Presskontakt Press and Communications Manager +46 70 234 49 46
Media Content Panel
AGVENTURE-FARMS-Peter-Irungu-0130.jpg
AGVENTURE-FARMS-Peter-Irungu-0130.jpg
Licens:
Icke kommersiell användning
Filformat:
.jpg
Storlek:
6240 x 4160, 2,5 MB
Ladda ner
Media Content Panel
Maria Håkansson VD Swedfund.jpg
Maria Håkansson VD Swedfund.jpg
Licens:
Icke kommersiell användning
Filformat:
.jpg
Storlek:
754 x 922, 185 KB
Ladda ner