Gå direkt till innehåll
​Swedfund stöttar entreprenörskap i Kambodja

Nyhet -

​Swedfund stöttar entreprenörskap i Kambodja

Swedfund investerar i Acleda Bank genom ett lån om 5 MUSD. Acleda är en bank med starkt fokus på social och ekonomisk utveckling. Lånet möjliggör bankens fortsatta expansion på landsbygden och bidrar därmed till ökad sysselsättning och efterfrågan samt uppbyggnad av inhemsk produktion.

I början av 90-talet lade FNs transitionsregering grunden för en öppen och liberal ekonomisk politik i Kambodja. Sedan dess har landet varit en av världens snabbast växande ekonomier, grundad på sund makroekonomisk politik, öppenhet mot handel och investeringar samt betydande kapitalinflöden. Det senaste decenniet har den genomsnittliga BNP-tillväxten legat på ca 8 % per år. Samtidigt har BNP per capita tredubblats och den förväntade livslängden har ökat med tio år, till 71 år. Men trots dessa framsteg tampas landet, liksom många andra utvecklingsländer, av en skör ekonomi, infrastrukturbegränsningar, svaga institutioner och stora inkomstklyftor.

Acleda Bank etablerades 1993 av Internationella arbetsorganisationen (ILO) och FNs Utvecklingsprogram (UNDP) som en NGO och mikrofinansinstitution, för att tillhandahålla finansiering till mikro-, små- och medelstora företag. Organisationen privatiserades år 2000 och omvandlades 2003 till en kommersiell licensierad bank.

Idag är Acleda Kambodjas största bank, med en marknadsandel om ca 20 %. Man har varit pionjär i att utveckla produkter och tjänster till SME-segmentet (små och medelstora företag), som utgör huvuddelen av bankens kunder. Bankens väl utvecklade utbud av tjänster, rikstäckande kontorsnätverk, omfattande organisation och ledande IT-baserade banktjänster gör att man når ut till de för landet viktiga små och medelstora företagen. Kambodjas en miljon SME-bolag beräknas generera 75 % av landets arbetstillfällen.

Endast 10 % av den kambodjanska befolkningen har tillgång till finansiella tjänster inom det formella systemet. Acleda har en uttalad ambition att bidra till ekonomisk och social utveckling i landet genom att tillhandahålla finansiella tjänster till verksamhetsdrivande kunder, där majoriteten av låntagarna är kvinnor. Bankens policys och utlåningsmetodik betonar vikten av att tillhandahålla tillräcklig information till låntagare, tillåta transparent prissättning och motarbeta överbelåning.

”Den här investeringen kommer att hjälpa Acleda att expandera på landsbygden och stödja lokalt entreprenörskap, och därigenom bidra till att skapa jobb och hållbar utveckling”, säger Anna Ryott, VD Swedfund.

Finansieringen för banker i Kambodja är begränsad, i synnerhet krediter med längre löptider, varför långsiktiga finansiärer som utvecklingsfinansiärer har en betydande roll att spela. Swedfunds investering om 5 MUSD ingår i ett syndikerat lån lett av den nederländska utvecklingsbanken FMO. Lånet gör det möjligt för banken att fortsätta expansionen på Kambodjas landsbygd och därmed bidra till ökad sysselsättning och efterfrågan samt uppbyggnad av inhemsk produktion. 

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Axel Hallgren

Axel Hallgren

Presskontakt Press and Communications Manager +46 70 234 49 46