Följ Swedfund

Swedfund investerar i finansiella tjänster

Nyhet   •   Aug 31, 2015 10:02 CEST

Den statliga utvecklingsfinansiären Swedfund investerar 63 miljoner kronor i Apis Growth Fund, som är inriktad på företag inom finansiella tjänster i tillväxtmarknader i Afrika och Asien.

Swedfund deltar i den första investeringsrundan i fonden Apis Growth Fund I. Apis Partners har sitt huvudsakliga fokus på tillväxtmarknaderna Afrika och södra Asien och investerar i bolag inom finanssektorn, verksamma inom till exempel betalningar, försäkringar och kredittjänster.

”Vi tror på Apis förmåga att investera i attraktiva bolag inom området finansiella tjänster på tillväxtmarknaderna i Afrika och Asien, vilka också är Swedfunds huvudsakliga geografiska fokus och en av våra nyckelsektorer. Samtidigt ser vi Apis som en stark partner för att tillsammans satsa på nya innovativa lösningar. Då kan vi bäst bidra till ökad finansiell inkludering, vilket passar Swedfunds höga krav på investeringar och samhällsutveckling”, säger Anna Ryott, VD Swedfund.

Investeringen kompletterar Swedfunds grundläggande strategi att göra direktinvesteringar i mer traditionella små och medelstora företag. Allt med ett övergripande syfte att skapa hållbar ekonomisk utveckling, nya jobb och att långsiktigt bekämpa fattigdom. Bland övriga investerare i Apis Growth Fund finns också Old Mutual, Europeiska investeringsbanken EIB och Intesa Sanpaolo.

Investeringen i Apis Growth Fund bidrar till ett viktigt mål för Swedfund genom utvecklingen och spridningen av finansiella tjänster inom grupper som hittills varit utanför stora delar av de finansiella systemen. Inte minst med hjälp av nya tekniklösningar som mobila tjänster inom betalning, sparande och försäkringar.

Om Swedfund

Swedfund, som ägs av svenska staten, erbjuder finansiering, kompetens och ekonomiskt stöd för investeringar i tillväxtmarknaderna i Afrika, Asien, Latinamerika och Östeuropa. Vårt uppdrag är att minska fattigdomen genom hållbart företagande, som bidrar till ekonomisk och miljömässig och social utveckling. Sedan 1979 har Swedfund varit en aktiv, ansvarsfull och långsiktig investerare i mer än 230 företag. www.swedfund.se

För mer information, kontakta:

Kai Sundström
Director of Communications
+46 8 725 94 17
kai.sundstrom@swedfund.se