Följ Swedfund

​Swedfund investerar i den nigerianska banksektorn

Nyhet   •   Okt 20, 2015 16:26 CEST

Swedfund investerar i nigerianska Ecobank genom ett lån om 10 MUSD. Investeringen görs tillsammans med bland andra den nederländska utvecklingsbanken FMO och är ett viktigt bidrag till utvecklingen av den privata sektorn.

Ecobank är en fullsortimentsbank, rankad som nummer sex i Nigeria och har landets näst största kontorsnätverk. Banken erbjuder ett brett sortiment av produkter och tjänster för såväl större företagskunder, små och medelstora företag som privatkunder.

Nigeria är den största ekonomin i Afrika söder om Sahara och har haft en stark ekonomisk utveckling det senaste decenniet. Banksektorn är dock fortfarande relativit liten och outvecklad. Finansieringen till Ecobank kommer att ha positiva multiplikatoreffekter och möjliggör tillväxt i bankens utlåning vilket stödjer privatsektorutveckling i regionen.

”Vi har en viktig roll att spela i att vidareutveckla den finansiella sektorn på utvecklingsmarknader, som genom sin utlåning till små- och medelstora företag bidrar till utveckling av privata sektorn. Finansieringen till Ecobank kommer att möjliggöra bankens fortsatta tillväxt med fokus på ett brett företagssegment, vilket är av stor vikt för att skapa nya arbetstillfällen i landet”, säger Anna Ryott, VD på Swedfund.

Swedfunds lån är en del av ett syndikerat lån om totalt 75 MUSD lett av den nederländska utvecklingsbanken FMO. Finansieringen sker genom ett långfristigt osäkrat efterställt lån som kommer att medräknas i bankens kapitalbas.