Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Swedfundpriset till Innovationsbron

Årets Swedfundpris har tilldelats Innovationsbron för dess investering i cleantech-bolaget HiNation.

Swedfunds tf VD Anders Craft delade under Riskkapitaldagen i torsdags ut Swedfundpriset, för årets mest samhällsnyttiga investering. Priset tilldelades Innovationsbron för investeringen i cleantech-bolaget HiNation, som tillverkar produkter för portabel energi.

HiNations första produkt är en liten solcellsdriven lampa, HiLight. Med tio timmars uppladdning i solljus ger lampan ett ljus starkt nog att lysa upp ett rum under tjugo timmar, eller ger minst tre mobiluppladdningar via dess usb-anslutning. Lampan har ingen brandrisk och är miljövänlig. HiNation jobbar dels mot friluftsbranschen, men den största potentialen finns på tillväxtmarknaderna i Afrika och Asien. Man riktar sig till befolkningen på landsbygden men även till turistorganisationer, lärare och sjuksköterskor i Afrika.

- I Afrika har ca hälften av befolkningen, ungefär 500 miljoner människor, tillgång till mobiltelefon men det råder fortfarande stor brist på elektricitet på landsbygden. Med sin investering i HiNation har Innovationsbron väsentligen ökat förut-sättningarna för ett företag att satsa än mer på att få ut sina produkter till avlägsna marknader och bli en viktig länk i den nödvändiga omställningen till en global hållbar utveckling, säger Anders Craft, tf VD på Swedfund.

Det är femte året som Swedfundpriset delas ut till årets mest samhällsnyttiga investering/projekt av SVCA och Swedfund under Riskkapitaldagen. Utmärkelsen premierar en riskkapitalaktör som har gjort en samhällsnyttig investering/varit delaktig i ett samhällsnyttigt projekt.

Juryns motivering lyder:

Med innovation och tillämpning av ny teknik skapas förutsättningar för en nödvändig omställning till en global hållbar utveckling. Årets mest samhällsnyttiga investering bidrar till arbetstillfällen, försörjning, affärs- och samhällsutveckling. Med specialistkunskap och engagemang har investerarna möjliggjort en vidare kommersialisering av portföljbolaget, som därmed kan erbjuda portabel energi till ännu fler människor, i synnerhet i utvecklingsländer.


Ämnen


Om Swedfund

Swedfund, som ägs av svenska staten, erbjuder riskkapital, kompetens och ekonomiskt stöd för investeringar i tillväxtmarknaderna i Afrika, Asien, Latinamerika och Östeuropa. Vårt uppdrag är att minska fattigdomen genom hållbart företagande, som bidrar till ekonomisk och miljömässig och social utveckling. Sedan 1979 har Swedfund varit en aktiv, ansvarsfull och långsiktig investerare i mer än 230 företag. www.swedfund.se

Följ gärna vår blogg: swedfundfrankly.se

Kontakter

Axel Hallgren

Axel Hallgren

Presskontakt Press and Communications Manager +46 70 234 49 46