Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Swedfund investerar i I&P Capital för att främja tillväxt av afrikanska små och medelstora företag

I&P Capital har under 10 år framgångsrikt investerat i små och medelstora företag (SMEs). Genom att bli partner med I&P bidrar Swedfund till att få än fler företag i Indiska oceanen och Västafrika att utvecklas och växa.

Swedfunds uppdrag är att som en långsiktig och ansvarstagande investerare  i lokala företag, skapa bestående utvecklingsresultat i våra verksamhetsländer. Afrikas privata sektor består framförallt av informella mikroföretag som driver sina verksamheter vid sidan av stora bolag, med bättre tillgång till internationellt kapital. SMEs är sällsynta, och tillgängligt investeringskapital för SMEs är än mer sällsynt.

SMEs spelar en mycket viktig roll för den ekonomiska utvecklingen i ett land, de skapar arbetstillfällen och inkomster, breddar skattebasen och minskar i förlängningen fattigdomen. Vi är mycket glada över att bli partner med I&P Capital som utvecklat många små och medelstora företag i Afrika. I&P Capital finns på plats lokalt i Abidjan, Accra, Antananarivo och Port Louis och arbetar aktivt med sina investeringar. De lägger stor vikt vid att införa ESG-processer (environmental, social, governance) i portföljbolagen för att säkerställa långsiktigt hållbara företag. I&P Capitals strategi att ha ESG som en integrerad del, inte bara av investeringsprocessen utan också i portföljbolagens utvecklingsfas, är unik, säger Fredrik Törgren, Senior Investment Manager på Swedfund.

- Swedfunds stöd är avgörande i vår strävan att bygga och investera i företag i Afrika. Investeringar i den privata sektorn har stor betydelse för ekonomisk tillväxt och minskad fattigdom i Afrika. Med stöd från Swedfund kommer I&P Capital att ha de ekonomiska förutsättningar som krävs för att bidra till utvecklingen, säger Antoine Delaporte, VD och grundare av I&P Capital.

I&P Capital har hittills investerat i mer än 15 företag, främst i Madagaskar. I&P Capital reser nu kapital för sin tredje fond, I&P Capital (III), i vilken Swedfund investerar 10 MEUR. Andra DFIer, som IFC, EIB, BIO, CDC, DEG och FMO har också investerat i I&P Capital (III).

I&P Capital (III) fokuserar på SMEs med finansieringsbehov mellan 1 och 10 MEUR. Investeringarna fördelas mellan Västafrika, främst Ghana och Elfenbenskusten, och länderna i Indiska oceanen, som Madagaskar och Komorerna. I&P Capital (III) kommer huvudsakligen investera i bolag inom turism, finansiella tjänster, jordbruk och ICT – branscher med stor utvecklingspotential. I&P Capital (III) har investerat i Socolait, ett mejeriföretag på Madagaskar som fokuserar på att utöka och tillgängliggöra mejeriprodukter i landet, och i Syrse, ett företag fokuserat på att tillhandahålla och bygga ut tillgången till bankomater i Västafrika. Både företagen förväntas skapa betydande utvecklingsresultat.

I&P Capital (III) förväntas generera utveckling genom att:

  • medverka till ekonomisk utveckling och privatsektorutveckling i det lokala samhället genom att erbjuda kapital och rådgivning till SMEs, vilket bidrar till att öka antalet arbetstillfällen,
  • implementera ESG-standards inom portföljbolagen,
  • stödja regional integration genom att etablera portföljbolagen i närliggande länder och därigenom bygga ”regional champions”.

I&P Capital (III) har sitt säte på Mauritius, vilket är den vanligast förekommande domicilen för afrikanska fonder. Det främsta skälet till att Mauritius ofta används som domicil är att det finansiella regelverket är väl fungerande, domstolsväsendet är effektivt, det finns förutsägbarhet i bolags- och skattelagstiftningen och att dubbelbeskattningsavtal finns på plats. Landet är ett av 120 länder som är medlem i OECDs Global Forum Peer Review Process och dess process för att öka transparens- och informationsutbyte. Mauritius genomgår just nu en kombinerad fas 1- och fas 2-granskning vilket är i enlighet med Swedfunds ägaranvisningar med avseende på investeringsdomicil.

Ämnen

Kategorier


Om Swedfund

Swedfund, som ägs av svenska staten, erbjuder riskkapital, kompetens och ekonomiskt stöd för investeringar i tillväxtmarknaderna i Afrika, Asien, Latinamerika och Östeuropa. Vårt uppdrag är att minska fattigdomen genom hållbart företagande, som bidrar till ekonomisk och miljömässig och social utveckling. Sedan 1979 har Swedfund varit en aktiv, ansvarsfull och långsiktig investerare i mer än 230 företag. www.swedfund.se

Följ gärna vår blogg: swedfundfrankly.se

Kontakter

Axel Hallgren

Axel Hallgren

Presskontakt Press and Communications Manager +46 70 234 49 46