Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Addax Bioenergy får beröm i ny granskning

En granskning som Swedfund har beställt för att genomlysa Addax Bioenergy’s miljö- och sociala arbete i Sierra Leone stärker vår uppfattning om att projektet hanteras och styrs på ett hållbart sätt.

Sierra Leone är ett av världens fattigaste länder och fortfarande starkt präglat av det inbördeskrig som härjade mellan 1991 och 2002. Sedan krigsslutet har dock ansträngningar gjorts i landet vilket innebär att tillväxttakten börjar öka.

Swedfund investerar i företag som verkar i världens fattigaste länder där såväl den ekonomiska som den politiska, sociala och miljömässiga risken är stor. Genom att bli aktieägare i det integrerade jordbruks- och bioenergiprojektet Addax Bioenergy bidrog Swedfund till investeringens genomförande och tack vare den skapas betydande utvecklingseffekter i landet.

De gedigna och omfattande utvärderingar som föregick investeringen visade att projektet väsentligt kunde bidra till att utveckla Sierra Leone, bl.a. genom:

  • sysselsättning, både direkt genom skapade arbetstillfällen och indirekt igenom spridningseffekter i leverantörsleden och olika serviceyrken
  • kunskapsöverföring, genom utbildningscenter för personal, Farmers Development Programme och Farmer Field and Life Schools 
  • elproduktion, då det planerade biokraftverket beräknas försörja ca 20% av det nationella kraftledningsätet. 

Tillsammans med Swedfund har sju andra utvecklingsfinansiärer (DFIer) från hela världen investerat i Addax Bioenergy. Vid sidan av den industriella partnern Addax & Oryx Group finns holländska Netherlands Development Finance Company (FMO), engelska Emerging Africa Infrastructure Fund (EAIF), tyska Deutsche Investtions- und Entwicklungsgesellschaft (DEG), belgiska Belgian Investment Company for Developing Countries (BIO), multilaterala African Development Bank (AfDB), sydafrikanska South African Industrial Development Corporation (IDC) och den av kanadensiska Cordiant förvaltade ICF Debt Pool.

Addax Bioenergy granskas kontinuerligt såväl av ett flertal oberoende konsulter som av Swedfunds egen personal. Den granskning som Swedfund beställt, tillsammans med det platsbesök som vår ESG Manager gjorde i maj 2012 visar entydigt på att projektet hanteras och styrs på ett hållbart sätt. Projektet befinner sig fortfarande i en uppbyggnadsfas, det förändras över tiden och Addax Bioenergy fångar hela tiden upp och hanterar frågeställningar som lyfts fram.

Granskningen genomfördes av brittiska konsultföretaget Nippon Koei UK (NKUK) och resulterade i en rapport, ”Environmental & Social Performance of the Addax Bioenergy Project in Sierra Leone”. Uppdraget bestod i att sammanfatta hanteringen av det miljömässiga och sociala arbetet, med särskild tyngdpunkt på ESHIA-processen och det efterföljande uppföljningsarbetet.

NKUK fastlägger i sin rapport att Addax Bioenergy tar alla frågeställningar och rekommendationer som kommer upp vid de regelbundna uppföljningarna på största allvar och att de lägger stor vikt vid att reda ut olösta frågor. Vidare konstaterar man att ”the Addax project is remarkable in the comprehensiveness of its environmental and social management plans and the frequency/depth of its subsequent E&S monitoring.”.


Ämnen

Kontakter

Axel Hallgren

Axel Hallgren

Presskontakt Press and Communications Manager +46 70 234 49 46