Gå direkt till innehåll
Hållbara investeringar för jobbtillväxt och klimatet: Swedfunds Årsredovisning 2023

Pressmeddelande -

Hållbara investeringar för jobbtillväxt och klimatet: Swedfunds Årsredovisning 2023

Swedfund, svenska statens utvecklingsfinansiär, publicerar idag sin integrerade årsredovisning 2023: Röster för utvecklingsfinansiering. Med en växande portfölj, ökad jobbtillväxt och ett fortsatt fokus på klimat, jämställdhet och digitalisering visar Swedfund på resultaten av sitt arbete under året.

Genom investeringar, förstudier och värdeskapande arbete bidrar utvecklingsfinansiering till en hållbar framtid för individer och samhällen runt om i världen.

Det fjärde och sista året av Swedfunds affärsplan för 2020–2023 har präglats av flera parallella kriser kopplade till kvardröjande effekter från pandemin, klimatförändringar samt konsekvenserna av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Det gör Swedfunds uppdrag ännu viktigare; att bekämpa fattigdom genom hållbara investeringar. I de portföljbolag som Swedfund investerat i arbetar 338 000 personer. Därutöver bidrar Swedfund till cirka 1,9 miljoner indirekta jobb. Dessutom har Swedfunds investeringar ökat tillgången till energi för omkring 570 000 hushåll och företag samt tillhandahållit kapital genom cirka 690 000 lån till små- och medelstora företag.

- Att ta risk är en del av vårt uppdrag, och Swedfunds investeringstakt har under strategiperioden 2020–2023 varit den högsta någonsin. Detta har möjliggjorts tack vare dedikerade och kompetenta medarbetare, en affärsmodell som stresstestats de senaste åren och visat sig fungera väl samt ett stort förtroende från regering och riksdag. Detta manifesterades inte minst genom ett ökat kapitaltillskott om 1 460 miljoner kronor, varav 460 miljoner öronmärktes för klimatinvesteringar, säger Maria Håkansson, VD på Swedfund.

Under 2023 ökade Swedfund sin närvaro i Västafrika genom att etablera ett nytt regionkontor i Abidjan, Elfenbenskusten.

Swedfund har under året gjort en särskild satsning på Ukraina för att stödja landets återhämtning och uppbyggnad. Genom en investering i landets IT-sektor och samarbete med andra utvecklingsfinansiärer och institutioner har Swedfund arbetat för att främja arbetstillfällen och ekonomisk motståndskraft i Ukraina. Swedfund har även fått särskilda medel för förstudier i Ukraina och har under året initierat elva förstudier inom hållbar infrastruktur.

Swedfund fokuserar på fyra strategiska sektorer för att uppnå sitt uppdrag: Energi & klimat, Finansiell inkludering, Hållbara tillväxtföretag och Livsmedelssystem. Klimat, jämställdhet och kvinnors ekonomiska egenmakt samt digitalisering är tre tematiska områden som genomsyrar Swedfunds verksamhet oavsett val av instrument, geografi eller sektor.

Enligt ägaranvisningen investerar Swedfund i de minst utvecklade länderna där möjligheterna att göra skillnad är störst. Vid slutet av 2023 hade Swedfund 73 investeringar i portföljen, varav 62 procent var i länder i Afrika, främst söder om Sahara.

Swedfund har antagit en ny strategi för perioden 2024–2030 med målet att trefaldiga sitt bidrag till Agenda 2030 genom hållbara investeringar och tekniska förstudier. Genom att mobilisera privat kapital och samarbeta med andra aktörer, inklusive svenska företag, strävar Swedfund att främja hållbar utveckling och inkluderande tillväxt som bidrar till att nå Globala målen.

Resultat från året:

  • 338 000 personer är sysselsatta i portföljbolagen där Swedfund investerat.
  • 57 procent av investeringarna visar jobbtillväxt, med bidrag till ca 1,9 miljoner indirekta arbetstillfällen.
  • Investeringar bidrar till 11 TWh i energiproduktion och ger 570 000 hushåll och företag tillgång till elektricitet.
  • Ca 690 000 lån har getts till små och medelstora företag för att tillhandahålla kapital.
  • Portföljens värde uppgick till mer än tio miljarder kronor vid årets slut.

Swedfund redovisar ett rörelseresultat (exkluderat för valutaeffekter) på -16 miljoner kronor för helåret 2023, huvudsakligen på grund av nedskrivningar i portföljen. Samtidigt har utdelningar och räntenetto fortsatt att utvecklas positivt och avkastningen (IRR) för den totala portföljen uppgår vid slutet av året till 4,6%.


Om Swedfunds integrerade redovisning 2023:


Swedfunds integrerade redovisning för 2023 är en sammanfattning av bolagets arbete och resultat under året genom transparent redovisning och tydlig kommunikation. Den integrerar hållbarhetsrelaterad information med den finansiella och presenteras med inspiration av International Integrated Reporting Council's (IIRC) ramverk.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Swedfund

Swedfund är Sveriges utvecklingsfinansiär med uppdrag att bidra till minskad fattigdom genom hållbara investeringar i utvecklingsländer. Våra investeringar i den privata sektorn bidrar till ett växande antal jobb med anständiga arbetsvillkor och ökar tillgången till viktiga produkter och tjänster som elektricitet, mat och hälsovård. Klimat, digitalisering och gender är teman som genomsyrar hela vår investeringsprocess.

Swedfund investerar i Energi & Klimat, Finansiell inkludering samt för ökad tillgång till kapital för mikro-, små och medelstora företag samt hälsovård, mat och digitalisering.

Swedfund har samma mål som svenskt bistånd, men andra verktyg – vi investerar i aktier, lån och fonder samt tekniska förstudier. Swedfund är ett statligt bolag som förvaltas av Finansdepartementet. Verksamheten finansieras genom återflöden från portföljen samt genom kapitaltillskott från biståndsbudgeten som Utrikesdepartementet ansvarar för. Avkastningen från portföljen finansierar vår löpande verksamhet och återflöden från vår portfölj återinvesterar vi i nya investeringar, d.v.s. vi återanvänder vårt kapitaltillskott.

För mer information: besök www.swedfund.se/sv| www.edfi.eu



Kontakter

Axel Hallgren

Axel Hallgren

Presskontakt Press and Communications Manager +46 70 234 49 46