Följ Swedfund

Swedfunds hållbaraste årsredovisning

Pressmeddelande   •   Mar 29, 2016 16:19 CEST

Den statliga utvecklingsfinansiären Swedfund fick förra året pris för bästa integrerade årsredovisning.

I år tar Swedfund ytterligare ett steg för att leverera Sveriges bästa redovisning där hållbarhet och ekonomi är helt integrerat under rubriken ”Fattigdomsminskning genom hållbart företagande”.

”Även om världen ser dyster ut på många sätt var 2015 ett år av stora framsteg. De globala målen för hållbar utveckling och klimatavtalet i december är bara några av milstolparna. Och allt fler inser att hållbarhet, samhällsutveckling och ekonomisk bärkraft måste verka tillsammans för att nå nödvändiga resultat”, säger Anna Ryott, VD för Swedfund.

Swedfund investerar i världens svåraste och mest utsatta miljöer och riskerna är högre än vid traditionella investeringar. Då krävs höga etiska mål, beslut och regler, garanterade genom att kombinera Swedfunds fundament för samhällsutveckling, hållbarhet och finansiell uthållighet. Men också ett långsiktigt och ansvarsfullt agerande i varje investering. Och ett öppet och begripligt sätt att redovisa och analysera investeringarna ur alla perspektiv.

I 2015 års integrerade årsredovisning märks några viktiga siffror:

60 procent. Andelen av Swedfunds investeringar i Afrika.
502 miljoner kronor. Portföljbolagens redovisade skatter.
96 procent. Andelen av direktinvesteringarna som har en hållbarhetspolicy.
111 933 människor. Totala antalet anställda i Swedfunds portföljbolag.
3,7 procent. Den genomsnittliga jobbtillväxten i portföljen.
2,8 miljoner konor. Swedfunds resultat före skatt, efter några år med minusresultat.

För 2014 fick Swedfund pris för bästa integrerade redovisning i Responsible Business Awards som anordnas av Ethical Corporation.

”I år har tagit ytterligare steg för att nå en helt integrerad årsredovisning och verkligen visa att vi är vad vi säger. Hållbarhet, samhällsutveckling och finansiell uthållighet måste alltid hänga samman i våra investeringar. Det är vårt sätt att bekämpa världens fattigdom”, säger Anna Ryott.

Årsredovisningen har producerats i samarbete med contentbyrån Spoon.

Ladda ner Fattigdomsminskning genom hållbart företagande - Swedfunds integrerade redovisning 2015 och läs mer på www.hållbartföretagande.se

Om Swedfund

Swedfund, som ägs av svenska staten, erbjuder finansiering, kompetens och ekonomiskt stöd för investeringar i tillväxtmarknaderna i Afrika, Asien, Latinamerika och Östeuropa. Vårt uppdrag är att minska fattigdomen genom hållbart företagande, som bidrar till ekonomisk och miljömässig och social utveckling. Sedan 1979 har Swedfund varit en aktiv, ansvarsfull och långsiktig investerare i mer än 230 företag. www.swedfund.se

Följ gärna vår blogg: swedfundfrankly.se