Gå direkt till innehåll
Swedfund och Scania satsar på indisk biogas

Pressmeddelande -

Swedfund och Scania satsar på indisk biogas

Scania och den statliga utvecklingsfinansiären Swedfund bildar partnerskap för att utveckla tillverkningen av biogas som fordonsbränsle i den indiska staden Nagpur, som ligger i delstaten Maharashtra och har 2,5 miljoner invånare. Biogasen tillverkas av rötslammet från ett av stadens avloppsreningsverk i samarbete med lokala företag. Nagpur deltar i den indiska regeringens satsning på att förbättra miljön och transport­systemen i landets 100 största städer.

− Det här är en svensk satsning som på ett hållbart och lönsamt sätt kan skapa många nya jobb och bidra till Indiens omställning till förnyelsebara bränslen. Biogas är framtidens bränsle, som bidrar till lösningen av Indiens enorma problem med föroreningar och samtidigt tar grepp om de stora miljöproblemen, säger Swedfunds VD Anna Ryott.

Planerna på biogasprojektet presenterades i dag i samband med invigningen av Scanias bussfabrik i Narasapura i delstaten Karnataka.

Indien intar i dag en tredjeplats i världen när det gäller koldioxidutsläpp, och utsläppen förväntas fördubblas under de närmaste decennierna. I takt med landets fortsatta urbanisering, ökar också mängden avfall som produceras i städerna.

− Scania har fordon och teknik som, här och nu, kan bidra till omställningen. Vi ser stora möjligheter för Sverige som land att leda utvecklingen mot hållbara städer i världen generellt och Indien specifikt. Därför är vi väldigt glada över att kunna ta detta steg tillsammans med Swedfund, säger Scanias VD och koncernchef Martin Lundstedt.

Satsning i 100 städer med internationellt stöd
Den indiska regeringen med premiärministern Narendra Modi i spetsen arbetar aktivt för att förbättra miljön och framkomligheten i 100 stora städer i landet. Satsningen kallas Smart Cities. Regeringen vänder sig även till internationella företag som vill investera i teknik och system som kan bidra till utvecklingen av hållbara städer.

Att tillverka biogas av avfallet från storstäderna och restprodukter från jordbruket är en viktig del i lösningen av Indiens problem med luftföroreningar, avfallshantering och kostnaden för importerad energi.

För ytterligare information, kontakta:
Kai Sundström, Director of Communications, Swedfund, tel 08 725 94 17.
Hans-Åke Danielsson, presschef, Scania, tel 08 553 856 62

Om Scania
Scania är en av världens ledande tillverkare av lastbilar och bussar för tunga transporter samt industri- och marinmotorer. En växande del av verksamheten är service- och tjänsteutbudet, som garanterar Scanias kunder kostnadseffektiva transportlösningar och hög tillgänglighet. Scania erbjuder också finansiella tjänster. Scania är verksamt i ett hundratal länder och har 42 000 anställda. Forskning och utveckling är koncentrerad till Sverige. Tillverkning sker i Europa och Sydamerika med möjlighet till globalt utbyte av såväl komponenter som kompletta fordon. Under 2014 uppgick faktureringen till 92,1 miljarder kronor och resultatet efter skatt till 6 miljarder kronor Scanias pressreleaser finns på www.scania.com/se

Ämnen

Kategorier


Om Swedfund

Swedfund, som ägs av svenska staten, erbjuder riskkapital, kompetens och ekonomiskt stöd för investeringar i tillväxtmarknaderna i Afrika, Asien, Latinamerika och Östeuropa. Vårt uppdrag är att minska fattigdomen genom hållbart företagande, som bidrar till ekonomisk och miljömässig och social utveckling. Sedan 1979 har Swedfund varit en aktiv, ansvarsfull och långsiktig investerare i mer än 230 företag. www.swedfund.se

Följ gärna vår blogg: swedfundfrankly.se

Kontakter

Axel Hallgren

Axel Hallgren

Presskontakt Press and Communications Manager +46 70 234 49 46