Följ Swedfund

Swedfund och FMO ger lån på 15 miljoner dollar till NMB Bank

Pressmeddelande   •   Sep 05, 2017 09:07 CEST

Den statliga utvecklingsfinansiären Swedfund går tillsammans med holländska FMO in med lån för att stödja tillväxten bland Zimbabwes små och medelstora företag. Projektet har en särskild inriktning på små och medelstora företag som exporterar varor och tjänster från Zimbabwe.

Tillsammans med den holländska utvecklingsbanken som redan är delägare i NMB Bank, sätter Swedfund upp en kreditlina på 15 miljoner dollar under fyra år. Lånet beviljades under 2016 och nu görs en första utbetalning.

”Små och medelstora företag är viktiga för att skapa tillväxt i Zimbabwe. Vår investering bidrar till att skapa en inkluderande tillväxt som ger möjlighet för fattiga människor att förbättra sina levnadsvillkor”, säger Gerth Svensson, VD för Swedfund.

”Vi är mycket glada över denna möjlighet. Lånet bidrar till att främja ekonomisk tillväxt i Zimbabwe. SME-företag är ryggraden i landets ekonomi och NMB har varit offensiva när det gäller att skapa bättre villkor för den här gruppen företag och därmed bidra till att understödja en viktig tillväxtsektor”, säger Gerald Gore Chief Operating Officer på NMB.

Om Swedfund

Swedfund är svenska statens utvecklingsfinansiär med uppdrag är att minska fattigdom genom hållbart företagande. Vi erbjuder finansiering, kompetens och ekonomiskt stöd för investeringar på tillväxtmarknaderna i Afrika, Asien, Latinamerika och Östeuropa. I samarbete med våra partners ska vi medverka till ekonomiskt, miljö- och klimatmässigt samt socialt hållbara investeringar. Swedfunds investeringsstrategi vilar på tre fundament: samhällsutveckling, hållbarhet och finansiell bärkraft. Sedan 1979 har Swedfund varit en aktiv, ansvarsfull och långsiktig investerare i mer än 260 företag. www.swedfund.se

Följ gärna vår blogg: swedfundfrankly.se