Följ Swedfund

​Swedfund investerar tillsammans med Scania i grön kollektivtrafik i Indien

Nyhet   •   Jul 04, 2017 09:40 CEST

Foto: Scania

Swedfund har tillsammans med Scania och en indisk lokal partner skapat en grön bussoperatör i Nagpur för drift av 55 etanolbussar - ett pionjärsteg inom grön kollektivtrafik och lokaltransport i Indien.

2015 etablerade Scania och Swedfund ett partnerskap för att utveckla och främja användandet av förnyelsebart bränsle i Indien. Som ett led i detta samarbete har Swedfund och Scania tillsammans med ett lokalt företag bildat en grön bussoperatör, SST Sustainable Transport Solutions.

Det gemensamma bolaget kommer nu att bygga upp verksamheten för att inledningsvis tillhandahålla 55 gröna bussar som drivs av etanol framställt på en restprodukt från sockerproduktion. Bolaget har tilldelats ett 15 års koncessionsavtal med Nagpur Municipal Corporation. Bussarna kommer att köras i Nagpur, en av de städer som ingår Indiens satsning för en hållbar transportsektor och renare städer. SST är en pionjär inom grön kollektiv busstrafik i Indien och därmed en viktig del i landets vision om en fossilfri kollektivtrafik.

Indien har i dag tredjeplatsen i världen när det gäller koldioxidutsläpp, och utsläppen förväntas fördubblas under de närmaste decennierna. Landets regering har startat ett initiativ, för att bland annat förbättra miljön och framkomligheten i 100 stora städer, som kallas Smart Cities. Inom detta initiativ vänder sig den indiska regeringen även till internationella företag som vill investera i teknik och system som kan bidra till utvecklingen av hållbara städer. Investeringen i SST är ett steg i Swedfunds och Scanias ambition att arbeta för den gemensamma utvecklingsagendan, Agenda 2030. Investeringen bidrar framförallt till SDG 11 och 12.

Läs gärna artikeln med Scanias VD Henrik Henriksson, Scanias vd siktar uppåt