Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Vattenfall köper ut Swedfund ur Vattenfall Biomass Liberia AB

Vattenfall har valt att köpa ut Swedfund ur det gemensamt ägda bolaget Vattenfall Biomass Liberia AB där Swedfund är en minoritetsägare. Avtalet skrevs på den 3 maj 2012 och innebär att Swedfund återfår sitt investerade kapital på 10.1 MEUR plus ränta. Vattenfall Biomass Liberia AB är delägare i Buchanan Renewables Fuel i Liberia vilket innebär att Swedfund därmed lämnar sitt engagemang i Liberia.

Swedfunds uppdrag är att genom kommersiella investeringar bidra till fattigdomsbekämpning och därmed finns alltid ett långsiktigt perspektiv när Swedfund går in i investeringar, och det har Swedfund haft även i denna investering:

-  Det är klart att vi hade planerat att stanna i denna investering under längre tid, men nu har Vattenfall valt att lösa ut oss och vi utgår ifrån att bolaget i Liberia fortsätter sin verksamhet och därigenom bidrar till landets utveckling, även om inte Swedfund är med i investeringen längre, säger Tf VD Anders Craft.

BRF avverkar uttjänta gummiträd, vilka klassas som en restprodukt från produktion av gummi, och processar dessa till flis (biomassa).

Beslutet att investera i Buchanan Renewables Fuel (BR Fuel) i Liberia tillsammans med Vattenfall togs i mars 2010 och Swedfunds aktiekapital betalades ut i juni 2010.

BR Fuel kommer att fortsätta driva och utveckla verksamheten och sätta upp nya mål som speglar de lokala förutsättningarna. Verksamheten kommer framgent att drivas i linje med nuvarande CSR standards.

Det kapital Swedfund får tillbaka kommer att användas för nya investeringar i fattiga länder.

Läs mer på www.buchananrenewables.com


Ämnen


Om Swedfund

Swedfund, som ägs av svenska staten, erbjuder riskkapital, kompetens och ekonomiskt stöd för investeringar i tillväxtmarknaderna i Afrika, Asien, Latinamerika och Östeuropa. Vårt uppdrag är att minska fattigdomen genom hållbart företagande, som bidrar till ekonomisk och miljömässig och social utveckling. Sedan 1979 har Swedfund varit en aktiv, ansvarsfull och långsiktig investerare i mer än 230 företag. www.swedfund.se

Följ gärna vår blogg: swedfundfrankly.se

Kontakter

Axel Hallgren

Axel Hallgren

Presskontakt Press and Communications Manager +46 70 234 49 46