Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Swedfunds hållbarhetsredovisning

I ett Eko-inslag den 11 maj togs frågor upp om ”Reglerade arbetstider”, ”Minimilön” och ”Barnarbete” i Swedfunds portföljbolag. I vår hållbarhetsredovisning för 2011 användes enkäter som ett av två uppföljningsinstrument. Svaren gav följande upplysningar:

- Inget företag uppgav att de frångått reglerad arbetstid, däremot gavs ofullständiga eller inget svar från tre företag

- Tre företag av totalt 38 bolag uppgav att de gått från att betala minst minimilön till alla anställda till att inte göra detta. Året innan var det inget. Uppföljning från Swedfund pågår.

- Inget företag uppgav att de hade anställda yngre än 16 år, däremot gav två företag ofullständiga svar i svarsenkäten.

Mot bakgrund av Ekots inslag önskar Swedfund göra följande förtydligande.

1.  Vi följer kontinuerligt upp alla resultat där avvikelser framkommer i svaren från våra portföljbolag. Detta arbete sker vanligtvis via styrelsearbetet men sker också ad hoc genom platsbesök av våra ESG-managers. Till detta ska läggas att förra året gjordes särskilda granskningar avseende miljö- och sociala frågor i tre portföljföretag.

2.  Den information vi får om företagens ESG-arbete från våra uppföljningsverktyg visar på att vi behöver fortsätta vårt stöd i några av våra portföljbolag, framförallt inom miljöfrågor. Detta sker löpande av våra ESG-ansvariga.

3.  De uppföljningsverktyg som användes för åren 2009 och 2010 har under 2011 omarbetats och är ett resultat av det fortlöpande utvecklingsarbete som sker på ESG-området inom Swedfund.

En ytterligare lärdom vi dragit under vår pågående utveckling i ESG-arbetet är vikten av ökad frekvens av platsbesök av såväl egen personal som externa ESG-experter för att göra bra och säkra bedömningar.

Ansvariga för utvecklingsarbetet av Swedfunds nya ESG-verktyg är Lars-Olle Larsson och Kristin Sjöblom som båda anställdes under förra året för att stärka upp Swedfund ESG-arbete.


Ämnen


Om Swedfund

Swedfund, som ägs av svenska staten, erbjuder riskkapital, kompetens och ekonomiskt stöd för investeringar i tillväxtmarknaderna i Afrika, Asien, Latinamerika och Östeuropa. Vårt uppdrag är att minska fattigdomen genom hållbart företagande, som bidrar till ekonomisk och miljömässig och social utveckling. Sedan 1979 har Swedfund varit en aktiv, ansvarsfull och långsiktig investerare i mer än 230 företag. www.swedfund.se

Följ gärna vår blogg: swedfundfrankly.se

Kontakter

Axel Hallgren

Axel Hallgren

Presskontakt Press and Communications Manager +46 70 234 49 46