Gå direkt till innehåll
Swedfund visar positivt utvecklingsresultat

Pressmeddelande -

Swedfund visar positivt utvecklingsresultat

För första gången presenterar Swedfund en integrerad redovisning som jämställer hållbarhetsredovisningen med den finansiella redovisningen och på ett tydligt sätt redogör för positiva utvecklingsresultat som följd av Swedfunds investeringar.

Några utvecklingsresultat:

  • Swedfunds investeringar hade i slutet av 2012 totalt 104 390 direkta arbetstillfällen.
  • Swedfunds portföljebolag och lånefinansierade portföljebolag aggregerade redovisade skatt uppgick 2012 till 367,3 MSEK. 
  • Andelen portföljbolag som hade en miljöpolicy 2013 var 76 %, vilket är en ökning med 36 % från 2012 (49 %).Andelen portföljbolag med en antikorruptionspolicy 2013 var 60 %, vilket är en ökning med 37 % från 2012 (38 %). 

Som del i den nya strategin som antogs under 2013 har Swedfund ökat sitt fokus på Afrika söder om Sahara där den extrema fattigdomen är mest utbredd. Kompetensen inom ESG (Environment, Social & Governance) har också kraftigt förstärkts för att säkerställa den långsiktiga hållbarheten, påverkansarbetet och positiva utvecklingseffekter av investeringarna.

”Swedfunds mål är att bidra till fattigdomsminskning genom hållbart företagande. Med denna integrerade redovisning kan vi nu på ett tydligare sätt visa hur vi arbetar med att nå våra mål och redovisa resultat från våra investeringar både vad gäller samhällsutveckling, hållbarhet och bärkraftighet. 2012 hade Swedfunds investeringar totalt drygt 104 000 direkta arbetstillfällen vilket med internationella beräkningsmodeller bidrar till mellan 800 000 och 2,6 miljoner jobb i världens fattigaste länder”, säger Anna Ryott, vd på Swedfund.

I årets integrerade redovisning beskrivs bland annat fyra strategiska hållbarhetsmål som antagits av styrelsen under 2013. Målen fokuserar på samhällsutveckling, hållbarhet, finansiell bärkraftighet och korruption.

Ämnen

Kategorier


Om Swedfund
Fattigdomsminskning genom hållbart företagande. Swedfund är statens utvecklingsfinansiär som genom att hållbara investeringar bidrar till ekonomisk, miljömässigt och social utveckling i världens fattigaste länder.

Swedfund bildades 1979 och har idag 39 medarbetare med huvudkontor i Stockholm och ett regionalkontor i Nairobi, Kenya. Swedfund erbjuder ägarkapital, lån, kompetens och etableringsstöd för investeringar på nya tillväxtmarknader i Afrika, Asien, Latinamerika samt Östeuropa. Swedfund ägs till 100 procent av svenska staten och definieras som en bilateral DFI – Development Finance Institution.

Följ gärna vår blogg: swedfundfrankly.se

Kontakter

Axel Hallgren

Axel Hallgren

Presskontakt Press and Communications Manager +46 70 234 49 46