Gå direkt till innehåll
Swedfund säljer försäkringsbolag och gör en reavinst på 160 miljoner

Pressmeddelande -

Swedfund säljer försäkringsbolag och gör en reavinst på 160 miljoner

Statliga utvecklingsfinansiären Swedfund säljer sitt innehav i det kenyanska försäkringsbolaget UAP. Försäljningen till försäkringsjätten Old Mutual innebär en reavinst på mer än 160 miljoner kronor för Swedfund.

På bara tre år har vi lyckats skapa Swedfunds främsta mål för verksamheten. Vi har byggt stora värden, skapat arbetstillfällen och bra arbetsvillkor, säger Anna Ryott, VD på Swedfund.

Genom investeringen i UAP har vi haft möjlighet att stödja bolaget i dess expansion i Rwanda, Tanzania och DRC-länder med stort behov av att utveckla sina försäkringsmarknader. Vi har arbetat nära ledningen för att driva såväl affärsstrategiska frågor som viktiga hållbarhetsfrågor som t.ex goda arbetsvillkor och antikorruption. Det är glädjande att se hur detta väsentligt har ökat bolagets värde och samtidigt bidragit till samhällsutveckling, säger Anna Ryott, VD på Swedfund International AB.

Swedfund investerade i början på 2012 ca 70 MSEK i UAP *1, *2 och nu tre år senare säljer Swedfund hela sitt innehav till Old Mutual *3 . Försäljningen innebär att Swedfunds investering ökat i värde från 70 MSEK till 237 MSEK på bara 3 år. Detta är medel som nu kan användas för nya investeringar i regionen. För Old Mutual innebär köpet att man får majoritet i UAP eftersom bolaget tidigare också förvärvat aktier i UAP. För att slutföra köpet återstår nu för OM att uppfylla alla regulatoriska krav.

När Swedfund investerade i bolaget 2012 var UAP ett regionalt försäkringsbolag med verksamhet i Kenya, Uganda och Södra Sudan. Med hjälp av Swedfunds kapital har UAP etablerat verksamhet iRwanda, Tanzania och DRC. Verksamheten har växt snabbt och idag har UAP mer än 650 000 kunder. År 2013 gjorde UAP en vinst före skatt på mer än 200 MSEK och omsatte mer än 1 miljard SEK. UAP har ca 550 anställda och driver idag sin verksamhet i enlighet med ILO`s konventioner. Detta var ett av villkoren som ställdes vid investeringstillfället för att säkerställa goda arbetsvillkor för de anställda. Swedfund investerade i UAP eftersom starka och väl fungerande försäkringsbolag och banker behövs för att skapa utveckling i de regioner och länder som Swedfund investerar i. Försäkringar ger ökad trygghet och stabilitet i den privata sektorn vilket i sin tur gynnar samhällsutvecklingen och investeringsklimatet. ”Därtill ökar försäkringsbolagens investeringsportföljer likviditet och effektivitet i det finansiella systemet”, säger Jonas Armtoft, ansvarig för Swedfunds investering i UAP.

En försäljning till Old Mutual är positiv för UAP eftersom de tillsammans har förutsättningar att skapa en ledande finansiell aktör på den afrikanska marknaden.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
VD: anna.ryott@swedfund.se
eller Kommunikationschef: kai.sundstrom@swedfund.se

*1. UAP är ett försäkringsbolag med verksamhet i bl.a. Kenya och Uganda.
*2. UAP Holdings Limited
*3. Old Mutual erbjuder investeringar, försäkringar och banktjänster till mer än 16 millioner kunder i flera världsdelar. OM etablerades i Sydafrika 1845 och är t.ex. listat på börserna i London och Johannesburg sen 1999.

Ämnen

Kategorier


Om Swedfund

Swedfund, som ägs av svenska staten, erbjuder riskkapital, kompetens och ekonomiskt stöd för investeringar i tillväxtmarknaderna i Afrika, Asien, Latinamerika och Östeuropa. Vårt uppdrag är att minska fattigdomen genom hållbart företagande, som bidrar till ekonomisk och miljömässig och social utveckling. Sedan 1979 har Swedfund varit en aktiv, ansvarsfull och långsiktig investerare i mer än 230 företag. www.swedfund.se

Följ gärna vår blogg: swedfundfrankly.se

Kontakter

Axel Hallgren

Axel Hallgren

Presskontakt Press and Communications Manager +46 70 234 49 46