Gå direkt till innehåll
Swedfund investerar stort i kvinnligt entreprenörskap

Pressmeddelande -

Swedfund investerar stort i kvinnligt entreprenörskap

Utvecklingsfinansiären Swedfund investerar motsvarande 83 miljoner kronor i en fond med inriktning på finansiering av kvinnors företagande. Andra investerare är bland andra Världsbanken via IFC, Andra AP-fonden och holländska FMO.

Finansieringsfonden Women Entrepreneurs Debt Fund har alltså en lång rad tunga investerare och den klarar Swedfunds högt ställda krav på hållbara investeringar – inom de tre fundamenten samhällsutveckling, hållbarhet och finansiell bärkraft.

Fondens inriktning grundar sig i ett finansiellt tomrum där kvinnliga företagare i utvecklingsländer har ett finansieringsbehov på omkring 20-30 miljarder dollar. Ambitionen är också att fonden ska bli ett föredöme för kommersiella banker, som enligt IFC inte har insett behovet och potentialen inom kvinnligt entreprenörskap.

”Fattigdom förvärras av att inte tillräckligt många kvinnor har ett jobb. För Swedfund har jämställdhetsfrågan flera dimensioner. Den är central för att vi ska kunna åstadkomma en hållbar utveckling eftersom huvuddelen av kvinnors lön investeras i familjen och i barnen. Utöver det, leder ökad jämställdhet till mer lönsamma bolag”, säger Anna Ryott, VD för Swedfund.

Swedfunds investering är på 10 miljoner dollar, alltså omkring 83 miljoner kronor. Fonden drivs av IFC som är världens största institut för global utveckling med inriktning på den privata sektorn. Även investmentbanken Goldman Sachs finns med som partner i fonden. 

Ämnen

Kategorier


Om Swedfund

Swedfund, som ägs av svenska staten, erbjuder finansiering, kompetens och ekonomiskt stöd för investeringar i tillväxtmarknaderna i Afrika, Asien, Latinamerika och Östeuropa. Vårt uppdrag är att minska fattigdomen genom hållbart företagande, som bidrar till ekonomisk och miljömässig och social utveckling. Swedfunds investeringsstrategi vilar på tre fundament: samhällsutveckling, hållbarhet och bärkraftighet. Sedan 1979 har Swedfund varit en aktiv, ansvarsfull och långsiktig investerare i mer än 260 företag. www.swedfund.se

Följ gärna vår blogg: swedfundfrankly.se

Kontakter

Axel Hallgren

Axel Hallgren

Presskontakt Press and Communications Manager +46 70 234 49 46