Gå direkt till innehåll
Mary Muhando arbetar på Jacaranda Maternity i Nairobi.
Mary Muhando arbetar på Jacaranda Maternity i Nairobi.

Pressmeddelande -

​Swedfund investerar i mödravård i Östafrika

Enligt WHO dog mer än 300 000 kvinnor under 2015 av graviditetsrelaterade orsaker. Två tredjedelar av dessa dödsfall skedde i Afrika söder om Sahara. Bidragande orsaker är bland annat att man sökt vård för sent och att förlossningskliniker inte kunnat erbjuda adekvat vård. Detta är problem som Jacaranda Maternity försöker överbrygga genom sin mödravårdsmodell.

- Hälso- och sjukvård är ett av våra fokusområden. Vi är mycket stolta över att stödja Jacaranda Maternity i deras arbete för att minska mödra- och barnadödligheten i Östra Afrika, säger Maria Håkansson, VD på Swedfund.

Jacaranda Maternity erbjuder en säker och kostnadsmässigt överkomlig mödravård, med kontinuerlig uppföljning under graviditeten fram till förlossning och efterföljande kontroller.

Jacaranda var den första vårdinrättningen i Östra Afrika som fick kvalitetsbetyget 5/5 av Safecare* och de har fortsatt visa på goda hälsoresultat hos mödrar och spädbarn. Affärsmodellen har använts sedan 2011 när grundaren Nick Pearson lät öppna företagets första mobila klinik i Nairobi. Ett år senare öppnade Jacaranda Maternity sin första fasta klinik i Nairobi. Idag är företaget redo att expandera, med visionen att under 2020-talet bli regionens ledande leverantör av säker och kostnadsmässigt överkomlig mödravård.

Jacaranda Maternity integrerar också Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) i sin strategi, med ett starkt fokus på förbättrad familjeplanering för sina kunder.

Swedfund investerar i Jacaranda Maternity, tillsammans med Africa Healthcare Fund (som förvaltas av Asia Africa Investment och Consulting Pte Ltd.) och Johnson & Johnson Foundation, för att stödja företagets expansion i Kenya. Swedfund vill genom sina investeringar fortsätta att stödja hälso- och sjukvårdssektorn, även under dess kamp mot Covid-19-pandemin, för ökad jämställdhet och tillgång till hälsovård för alla befolkningsgrupper.

Genom att investera i ett företag inom mödravård bidrar Swedfund till FN:s mål för hållbar utveckling; Mål 3 (God hälsa och välbefinnande), Mål 5 (Jämställdhet) och Mål 8 (Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt).

* Safecare är ett oberoende organ som certifierar vårdkvalitén hos vårdinrättningar i Afrika (www.safe-care.org/).

Ämnen

Kategorier


Om Swedfund

Swedfund är Sveriges utvecklingsfinansiär för hållbara investeringar i utvecklingsländer. För att nå målet: en värld utan fattigdom, krävs att fler arbetstillfällen skapas inom den privata sektorn och att tillgången till förnybar energi ökar. Investeringarna sker därför inom energi & klimat, hälsa samt för att nå små och medelstora företag.

Som statligt bolag förvaltas Swedfund av Näringsdepartementet. Verksamheten finansieras dels genom kapitaltillskott som Utrikesdepartementet ansvarar för samt genom återflöden från den egna portföljen.
Swedfund bildades 1979 och har sedan starten gjort fler än 240 investeringar i mer än 60 länder. 

www.swedfund.se
www.edfi.eu

Kontakter

Axel Hallgren

Axel Hallgren

Presskontakt Press and Communications Manager +46 70 234 49 46