Gå direkt till innehåll
Hotellprojekt i kamp mot fattigdomen

Pressmeddelande -

Hotellprojekt i kamp mot fattigdomen

Utvecklingsfinansiären Swedfunds investering Radisson Blu Hotel Nairobi Upper Hill, har fått miljöcertifieringen Green Key i samband med hotellets invigning idag den 22 januari. ”Hotellinvesteringar har en viktig roll i jobbskapande eftersom turistsektorn är arbetskraftsintensiv och skapar jobb även för människor utan utbildning. Det gör den till ett viktigt verktyg för fattigdomsbekämpning i Afrika”, säger Henrik Nordlander, Head of Regional Office, Nairobi, Kenya.

Omkring 350 personer, varav knappt hälften är kvinnor, kommer att vara direkt anställda av hotellet när driften är i full gång under våren. Swedfund äger 27,2 % av fastighetsbolaget Elgon Road Developments Ltd vars byggnad rymmer hotellet medan Rezidor driver hotellrörelsen under varumärket Radisson Blu.

Den totala investeringen i hotellprojektet är drygt 750 miljoner kronor, varav Swedfund står för 81 miljoner kronor. Bland övriga ägare finns Finnfund, IFU och Boniface Gathitu Kairu via Elgon Road Holdings Ltd.

Turistsektorn är en av grundpelarna i FN:s millenniemål för att minska fattigdomen i världen. Turism och hotell kräver mycket personal, som kan rekryteras från grupper med låg utbildning och turismen bidrar även till ökade skatteintäkter. Hotellverksamhet erbjuder också goda möjligheter för medarbetares utveckling och interna karriär.

Dessutom finns flera tydliga indirekta utvecklingseffekter på samhället vid hotellbyggen där det skapas många arbetstillfällen för kringtjänster i lokalsamhället.

Green Key är en oberoende miljöorganisation som certifierar hotell och andra turistanläggningar som klarar högt ställda miljökrav. Green Keys certifiering finns på mer än 2200 anläggningar i 45 länder. Radisson Blu Hotel Nairobi Upper Hill är det första hotellet i Kenya som får certifieringen. Certifieringen är också viktig för Swedfund som ägare för att bidra till hållbar utveckling. 

Ämnen

Kategorier


Om Swedfund

Swedfund, som ägs av svenska staten, erbjuder finansiering, kompetens och ekonomiskt stöd för investeringar i tillväxtmarknaderna i Afrika, Asien, Latinamerika och Östeuropa. Vårt uppdrag är att minska fattigdomen genom hållbart företagande, som bidrar till ekonomisk och miljömässig och social utveckling. Sedan 1979 har Swedfund varit en aktiv, ansvarsfull och långsiktig investerare i mer än 230 företag. www.swedfund.se

Följ gärna vår blogg: swedfundfrankly.se

Kontakter

Axel Hallgren

Axel Hallgren

Presskontakt Press and Communications Manager +46 70 234 49 46