Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Anna Ryott tar plats i FN:s Global Entrepreneurs Council

Utvecklingsfinansiären Swedfunds VD Anna Ryott har som första svensk utsetts till ledamot i FN:s Entreprenörsråd, Global Entrepreneurs Council.
”Det är en fantastisk ära att få vara med och bidra i ett sådant här extremt viktigt och bra sammanhang. Det är NU vi måste agera för att lösa världens största utmaning – den extrema fattigdomen”, säger Anna Ryott.

Utnämningen sker vid en ceremoni under FN-dagen lördagen den 24 oktober i Dubai. Det internationella Entreprenörsrådet (Global Entrepreneurs Council som lyder under UN Foundation) är handplockat av framstående entreprenörer från hela världen. Nyvald ordförande är den 34-årige superentreprenören och filantropen Ashish J. Thakkar, som redan som 15-åring grundade Mara Group med 11 000 anställda och verksamhet i 22 afrikanska länder.

Ashish J. Thakkar, som har afrikanska rötter men är född i Storbritannien, anses vara en av världens mest lovande entreprenörer och företagsledare.

Bland en rad andra mycket namnkunniga entreprenörer tar nu också statligt ägda Swedfunds VD Anna Ryott plats. Hon har en unik bakgrund från såväl näringslivet som biståndsorganisationer, vilket också var en bidragande orsak till utnämningen till Entreprenörsrådet.

”Det känns fantastiskt. Jag brinner för att utrota fattigdom via hållbart företagande. För att lyckas med att nå FN:s nya utvecklingsmål och utrota fattigdomen måste vi skapa en inkluderande tillväxt. Inte minst genom att skapa förutsättningar för kvinnor och ungdomar att få ett jobb”, säger Anna Ryott.

I rådet ingår bland andra Georgie Benardete - grundare och strategichef för Orchard Mile (USA), James Irungu Mwangi - executive director, Dalberg Group (Kenya), Alberto Chang-Rajii - koncernchef och grundare, Grupo Arcano (Chile) och Ohood Khalfan Al-Roumi - Director General, premiärministerns stab, Förenade Arabemiraten.

”Det finns en enorm kunskap och erfarenhet i rådet, var och en med kompetens från olika områden och delar av världen. Det kommer att ge otrolig utväxling för att skapa nya idéer, partnerskap och innovativa lösningar för världens största utmaning – att utrota fattigdomen”, säger Anna Ryott.

Entreprenörsrådet lyder under UN Foundation, där telekomföretaget Ericssons koncernchef Hans Vestberg sitter i styrelsen. UN Foundations verksamhet fungerar som länken mellan FN och privata och offentliga samarbeten och partnerskap. I uppdraget ingår bland annat fattigdomsbekämpning, fred och säkerhet, klimathotet och att stärka kvinnors rättigheter och självständighet.

Ämnen

Kategorier


Om Swedfund

Swedfund, som ägs av svenska staten, erbjuder finansiering, kompetens och ekonomiskt stöd för investeringar i tillväxtmarknaderna i Afrika, Asien, Latinamerika och Östeuropa. Vårt uppdrag är att minska fattigdomen genom hållbart företagande, som bidrar till ekonomisk och miljömässig och social utveckling. Sedan 1979 har Swedfund varit en aktiv, ansvarsfull och långsiktig investerare i mer än 230 företag. www.swedfund.se

Följ gärna vår blogg: swedfundfrankly.se

Kontakter

Axel Hallgren

Axel Hallgren

Presskontakt Press and Communications Manager +46 70 234 49 46