Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Swedfund lanserar ny periodisk rapport

Första numret av Swedfunds periodiska rapport för April 2012 visar att tillväxten i Afrika fortsätter med kraft. Tvåsiffriga tillväxttal är inte ovanliga och i tio i topp återfinner vi övervägande afrikanska länder 2012. Den helt dominerande anledningen till denna snabba tillväxt är ökad efterfrågan och stigande priser på råvaror.

Men de afrikanska länderna kan inte förlita sig på att vara råvaruleverantörer i all evighet. Länderna blir känsliga för externa chocker och för att lyfta sig ur fattigdom måste en större del av exporten komma från förädlade produkter. I dag finns exempel på att 90 procent av ett lands export kommer från olja.

Detta kräver kraftigt ökade investeringar. Afrika ligger långt efter de snabbväxande ekonomierna i Asien där en förskjutning mot vidareförädling av råvaror redan skett. Och här öppnas möjligheter för svenska företag, speciellt då det svenska näringslivets struktur passar efterfrågan i de afrikanska länderna.

Afrika behöver stora infrastrukturinvesteringar. Hela transportapparaten är i skriande behov av en utbyggnad och ICT-sektorn är bara i sin linda. För att vidareförädla jordbruksprodukter behövs en livsmedelsindustri. Men även inom traditionell verkstadsindustri är investeringsbehoven stora.

2012 är också förutsättningarna för företagande mycket bättre än förut. Swedfund som har över 30 års erfarenhet av investeringar i Afrika och kommer öka sitt fokus på denna kontinent. Vi uppmanar svenska företag att också göra så. Att vara tidig in på en snabbt expanderade marknad ger stora förutsättningar för framgång. Och svenska företag efterfrågas då de bevisligen tar också ESG-frågorna på största allvar.

Swedfund avser att publicera tre nummer per år av en periodika där utvecklingen på tillväxt/utvecklingsmarknader sätts i fokus. Två av dessa, en på våren och en på hösten, beskriver och analyserar den ekonomiska utvecklingen och inkluderar prognoser för dessa marknader. Ett nummer kommer att ges ut under sommaren och då med en tematisk inriktning. I årets sommarutgåva görs en djupare analys av ekonomierna i Sub-Sahara.


Ämnen

Kontakter

Axel Hallgren

Axel Hallgren

Presskontakt Press and Communications Manager +46 70 234 49 46