Gå direkt till innehåll
Sweden Ghana Medical Centre i Accra har invigts

Nyhet -

Sweden Ghana Medical Centre i Accra har invigts

Onsdagen den 27 juni hölls den officiella invigningen av Sweden Ghana Medical Centre (SGMC). Ghanas vice President John Dramani Mahama, GMIs VD Thomas Pollare samt styrelseordförande Henry Broni-Amponsah höll tal inför media och ett stort antal inbjuda gäster.

SGMC är en modern öppenvårdsklinik för effektiv cancerbehandling som ligger strax utanför Ghanas huvudstad Accra. Kliniken började byggas 2009 som ett gemensamt projekt mellan Swedfund och sjukvårdsbolaget Elekta. Idag är Global Medical Investments GMI AB (Swedfunds och Elektas gemensamma bolag för etablering av cancerkliniker i utvecklingsländer) största ägare i kliniken.

SGMC som är västra Afrikas enda specialistklinik för onkologi (behandling av tumörsjukdomar), erbjuder strålbehandling, cellgiftsbehandling och CT/MRI diagnostik. Målet är att göra högkvalitativ cancersjukvård tillgänglig för allmänheten inte bara i Ghana utan i hela Västafrika.

”Det är mycket glädjande att få närvara vid invigningen av denna moderna och professionella klinik. Vice presidentens initierade tal speglar det engagemang som finns för den här typen av projekt i Ghana och stärker bilden av det stora behov som vi ser i regionen”, säger Ulf Tossman, Senior Investment Manager på Swedfund.

Kliniken som har varit i drift sedan november 2011, har en strålonkolog från Sverige som även är medicinskt ansvarig. Ytterligare en strålfysiker från Sverige finns på plats. Övrig personal kommer från bl a Holland eller är återvändande ghananer som har bott och arbetat utomlands. Man har även ett antal nyexaminerade sjuksköterskor som man vidareutbildar på kliniken. Utrustningen, däribland en Linac, CT Scan och MRI kommer från Elekta och Siemens.

Många patienter från Ghana reser idag till Europa, USA eller Sydafrika för att få vård för sina cancersjukdomar, där släktingar hjälper dem att komma till en specialist. Vården i dessa länder är betydligt kostsammare än hos SGMC, varför man nu hoppas att fler patienter bland befolkningen i Ghana men även i kringliggande länder i västra Afrika får möjlighet till effektiv cancersjukvård genom den nyöppnade kliniken.


Ämnen

Kategorier

Kontakter

Axel Hallgren

Axel Hallgren

Presskontakt Press and Communications Manager +46 70 234 49 46