Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Sub-Sahara Afrika – ready for take-off

Sub-Sahara Afrika står inför en utveckling som påminner om det som skett i Indien och Kina de senaste 20-30 åren. Detta framkommer av den rapport Swedfund tagit fram. Hög och stabil tillväxt är att förvänta och med kraftigt minskad fattigdom som följd.

– Det som driver en snabb tillväxt är tveklöst de demografiska förutsättningarna i Sub-Sahara Afrika. En ung befolkning och längre livslängd har stora gynnsamma effekter på ekonomierna. Stort arbetskraftsutbud, ett högre sparande och ökade incitamentet till utbildning kommer ge påtagliga injektioner i ekonomerna säger Per Juth, chef för Strategisk utveckling.

Därtill ska läggas reformivern i regionen. Alla länder i Sub-Sahara Afrika jobbar hårt för att förbättra företagsklimatet. Ett bra företagsklimat är en förutsättning för att öka investeringarna och därmed tillväxten. Idag är investeringskvoten och utländska direktinvesteringar i vissa länder för låga för att generera en långsiktig hög och stabil tillväxt.

Investeringsmöjligheterna i Sub-Sahara Afrika är många. Många sektorer utvecklas snabbt och avkastningen på investerat kapital är bland de högsta i världen i flera sektorer. Tre särskilt intressanta sektorer är energi- och finanssektorn samt tillverkningsindustrin. Det är framförallt inom dessa sektorer som vi kan se en snabb tillväxt framgent, då det är just dessa sektorer som måste utvecklas för att länderna i Afrika ska gå från att vara råvaruleverantörer till att bli mer diversifierade ekonomier. På liknande sätt har utvecklingen i Asien sett ut under de 20-30 senaste åren.

För mer information om rapporten kontakta; Per Juth, per.juth@swedfund.se, 070-558 30 78 eller Anna Långström, anna.langstrom@swedfund.se, 070-327 63 35.


Ämnen

Kontakter

Axel Hallgren

Axel Hallgren

Presskontakt Press and Communications Manager +46 70 234 49 46