Gå direkt till innehåll
Nätverket Swedish Leadership for Sustainable Development firar ett år

Nyhet -

Nätverket Swedish Leadership for Sustainable Development firar ett år

Idag träffades några av Sveriges ledande företag och organisationer hos Sida för att ta nästa steg i det svenska utvecklingssamarbetet. Tillsammans ska Swedfund och andra tunga aktörer aktivt bidra till en hållbar global utveckling och minskad fattigdom i världen genom att dela erfarenheter, behov och möjligheter kring hållbar utveckling.

För ett år sedan bildades nätverket Swedish Leadership for Sustainable Development då företagsledare från tjugo av Sveriges ledande företag antog en gemensam deklaration för hållbar utveckling. Tillsammans har dessa företag en omsättning motsvarande halva Sveriges BNP och med det i ryggen har nya breda samarbeten skapats för att hitta lösningar på flera av de globala utmaningar som världen står inför.

– Som svenska statens utvecklingsfinansiär arbetar Swedfund varje dag mot målet att minska fattigdom genom att göra hållbara investeringar i företag, människor och idéer. För att vi ska nå detta behövs ett ökat samarbete mellan näringslivet och biståndsaktörer. Det är dags att Sverige tar ytterligare steg i att aktivt bidra till ekonomisk, social och miljömässig utveckling i världens fattigaste länder, säger Anna Ryott, vd på Swedfund.

Sedan FNs milleniemål skapades år 2000 har antalet människor som lever på mindre än 1.25 dollar om dagen minskat med en halv miljard. Två tredjedelar av den minskningen kommer från ekonomisk tillväxt. Med den kunskapen är det inte konstigt att näringslivets roll som tillväxt- och jobbskapare står i centrum för utvecklingsagendan nu när milleniemålen som ska gälla efter 2015 diskuteras.

– För första gången i människans historia är det faktiskt möjligt att utrota extrem fattigdom genom att satsa på jobbskapande i utvecklingsländer. Det är en otrolig möjlighet som vi alla har ett ansvar att vara med och förverkliga, säger Anna Ryott.

Idag när nätverket åter träffades presenterade de olika medlemmarna vägen framåt med insatser inom områden som:

  • Smartare resursanvändning och minskad miljöpåverkan
  • Förbättrade arbetsvillkor hos leverantörer 
  • Förbättrad lagstiftning och arbetsrätt
  • AntikorruptionsarbeteYrkesutbildning 

Nätverket kommer också att arbeta för att aktivt bidra till Sveriges arbete med de nya globala utvecklingsmålen.

I nätverket ingår: Axel Johnson AB, Boliden AB, Elekta AB, Ericsson AB, Företagarna AB, H&M Hennes & Mauritz AB, ICA Gruppen AB, IKEA, Indiska Magasinet AB, Investor AB, Löfbergs Lila AB, Ratos AB, Sandvik AB, Scania AB, SEB Skandinaviska Enskilda Banken AB, SKF Svenska Kullagerfabriken AB, SPP Liv Fondförsäkring AB, Stockholm Environment Institute (SEI), Stockholm Resilience Center (SRC), Stockholm International Water Institute (SIWI), Swedfund AB, Systembolaget AB, Tele2 AB, Tetra Laval Group, Unilever, Volvo Group.

Swedish Leadership for Sustainable Development (SLSD) är ett nätverk som består av ett tjugotal ledande företag med svensk koppling, som tillsammans med Sida arbetar för en hållbar global utveckling och minskad fattigdom i världen. Den 13 maj 2013 antogs en deklaration där nätverket enades om fyra områden som vi gemensamt skall arbeta inom; minskad miljöpåverkan, att skapa jobb med anständiga villkor, att bekämpa korruption, samt mer övergripande integrera hållbarhet i kärnverksamhet och affärsmodeller. Inom ramen för nätverket utbyter företagen och Sida erfarenheter samtidigt som nya projekt föds och drivs igenom. För mer information om vårt arbete och vilka företag som medverkar i nätverket, besök www.sida.se/swedishleadership

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Axel Hallgren

Axel Hallgren

Presskontakt Press and Communications Manager +46 70 234 49 46