Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Kallelse till årsstämma i Swedfund International AB 2013

Härmed kallas till årsstämma i Swedfund International AB, 556436-2084.

Tid: tisdagen den 16 april 2013, kl. 09.00

Plats: Swedfunds lokaler, Sveavägen 24-26 i Stockholm

Rätt att delta och närvara samt anmälan

Aktieägare

Den som på dagen för bolagsstämman är införd som aktieägare i aktieboken har rätt att delta i bolagsstämman.

Riksdagsledamot

Riksdagsledamot har rätt att, efter anmälan till styrelsen, närvara vid bolagsstämma och i anslutning till denna ställa frågor till bolaget.

Allmänheten

Stämman är öppen för allmänheten. I anslutning till årsstämman anordnas en frågestund/ett seminarium där allmänheten bereds möjlighet att ställa frågor till bolagsledningen.

Anmälan

Anmälan om närvaro för riksdagsledamot respektive allmänhet görs till Swedfund International ABchefsjurist eva-marie.andersson@swedfund.se , och bör vara styrelsen tillhanda senast en vecka före stämman.

Förslag till dagordning

1. Stämmans öppnande

2. Val av ordförande vid stämman

3. Upprättande och godkännande av röstlängd

4. Stämmans ordförande utser protokollförare

5. Val av en eller två justerare

6. Godkännande av dagordningen

7. Beslut om närvarorätt för utomstående

8. Fråga om stämman blivit behörigen sammankallad

9. Framläggande av

a)    hållbarhets- och årsredovisning, revisionsberättelse och

bolagsstyrningsrapport

10. Redogörelse för det gångna årets arbete

a)  anförande av styrelsens ordförande Claes Ekström,

b)  anförande av tf verkställande direktören Anders Craft, och

c)  anförande av bolagets revisor

11. Beslut om

a)  fastställelse av resultaträkningen och balansräkningen,

b)  dispositioner beträffande bolagets vinst eller förlust enligt den fastställda balansräkningen, och

c)  ansvarsfrihet för styrelseledamöterna och den verkställande direktören

12. Redovisning av ersättningar och tillämpningen av tidigare beslutade riktlinjer för ersättningar till ledande befattningshavare

a)  muntlig redogörelse av styrelsens ordförande om de ledande befattnings­havarnas ersättningar i Swedfund International AB,

b)  styrelsens redovisning om tidigare riktlinjer för ersättningar till ledande befattningshavare i Swedfund International AB har följts eller inte och skälen för eventuella avvikelser, samt

c)  framläggande av revisors yttrande enligt 8 kap. 54 § aktiebolagslagen (2005:551)

13. Beslut om styrelsens förslag till riktlinjer för ersättningar till ledande befattningshavare

14. Redogörelse för aktieägarens förslag till beslut om arvoden, styrelseledamöter, styrelseordförande och revisor

15. Beslut om arvoden till stämmovalda styrelseledamöter och revisorer

16. Beslut om antalet styrelseledamöter

17. Val av styrelseledamöter och styrelseordförande

18. Val av revisor

19. Beslut om ägaranvisning

20. Övrigt

21. Stämmans avslutande

Förslag till beslut

2.  Val av ordförande vid stämman

Aktieägaren föreslår att styrelsens vice ordförande, Björn Börjesson, väljs till ordförande vid stämman.

11b). Beslut om dispositioner beträffande bolagets vinst eller förlust enligt den fastställda balansräkningen

Till årsstämmans förfogande står balanserade vinstmedel inklusive årets resultat och  erhållet kapitaltillskott på sammanlagt  kronor 2 550 675 797. Styrelsen och tf verkställande direktören föreslår att vinstmedlen disponeras så att kronor 2 550 675 797 överförs i ny räkning.

13.  Beslut om styrelsens förslag till riktlinjer för ersättningar till ledande befattningshavare

Bolagsstämman beslutade den 20 april 2012 att fastställa styrelsens förslag till riktlinjer för ersättningar till ledande befattningshavare. Styrelsen föreslår att årsstämman 2013 beslutar om att fastställa styrelsens förslag till något reviderade riktlinjer för ersättningar till ledande befattningshavare. Styrelsens förslag till riktlinjer för ersättningar till ledande befattningshavare överensstämmer med regeringens riktlinjer för anställningsvillkor för ledande befattningshavare i bolag med statligt ägande beslutade den 20 april 2009.

Se bilaga 1 för styrelsens fullständiga förslag till riktlinjer för ersättningar till ledande befattningshavare.

15.  Arvoden

Aktieägaren föreslår att arvode till styrelseledamöterna för tiden intill utgången av nästa årsstämma ska utgå med 0 kronor till styrelsens ordförande och 90 000 kronor till övriga av årsstämman valda ledamöter.

Arvode utgår inte till styrelseledamot som är anställd i Regeringskansliet.

Arvode för revisorns arbete föreslås utgå enligt godkänd räkning.

16.  Antalet styrelseledamöter

Aktieägaren föreslår att antalet stämmovalda styrelseledamöter ska uppgå till åtta (8).

17.  Styrelseledamöter och styrelseordförande

Aktieägaren föreslår omval av Renée Andersson, Pernilla Bard, Björn Börjesson, Claes Ekström, Bengt Kvarnbäck, Anna Ryott och Per Östensson samt nyval av Stefan Isaksson.

Aktieägaren föreslår vidare att Claes Ekström ska omväljas till ordförande i styrelsen.

Aktieägarens motivering till förslaget är följande:

Styrelsen bedöms i sin nuvarande sammansättning ha för bolagets styrning relevant kompetens, varför ägaren föreslår omval av samtliga bolagsstämmovalda ledamöter, med undantag av ledamoten Anna Centerstig som föreslås ersättas av Stefan Isaksson.

Styrelsen har som helhet erfarenhet av bl. a utvecklingsfrågor, hållbart företagande, riskkapital- och finansieringsfrågor, bolagsstyrning, strategiskt utvecklings- och uppföljningsarbete, samt innehåller personer med näringslivskompetens och internationell erfarenhet.

18.  Revisor

Aktieägaren föreslår omval av det registrerade revisionsbolaget PriceWaterhouseCoopers AB.

Revisionsbolaget har utsett auktoriserade revisorn Peter Nilsson som huvudansvarig.

19.  Beslut om ägaranvisning

Aktieägarens förslag till ägaranvisning kommer att läggas ut på bolagets webbplats,www.swedfund.se, innan årsstämman.

Övrig information

Denna kallelse, redovisningshandlingar, revisionsberättelse, revisorsyttrande enligt ABL 8:54 och fullständiga förslag till beslut med därtill hörande yttranden hålls tillgängliga hos bolaget, Sveavägen 24-26 i Stockholm, från och med den 26 mars 2013. Handlingarna är även från och med samma datum tillgängliga på bolagets webbplats www.swedfund.se. Tryckt hållbarhets- och årsredovisning kommer att finnas tillgänglig på årsstämman.

_______________

Stockholm den 19 mars 2013

Swedfund International AB
STYRELSEN

Bilaga 1

Styrelsens förslag till riktlinjer 2013 för ersättningar till ledande befattningshavare

Riktlinjer för ersättningar till ledande befattningshavare i Swedfund International AB (556436-2084)

1. Tillämplighet m.m.

1.1 Tillämplighet och giltighetstid

Swedfund International AB (”Bolaget”) är ett helägt statligt bolag och omfattas av Riktlinjer för anställningsvillkor för ledande befattningshavare i företag med statligt ägande, beslutade av regeringen den 20 april 2009 (regeringens riktlinjer).

Med tillämpning av regeringens riktlinjer ska följande preciseringar gälla från slutet av årsstämman 2013 till slutet av årsstämman 2014.

1.2 Tillämpning

Dessa Riktlinjer avser ersättning för ledande befattningshavare i Bolaget. Med ledande befattningshavare avses VD samt övriga befattningshavare som ingår i Bolagets ledningsgrupp och chefer som är direkt underställda VD. Denna krets består för närvarande av tf VD och cheferna för ekonomi, juridik, investeringsverksamheten, kommunikation och strategisk utveckling.

Riktlinjerna gäller i angivna delar även för övriga anställda i Bolaget.

Villkor för pensioner, uppsägning och avgångsvederlag enligt avsnitt 3 ska inte tillämpas för andra ledande befattningshavare än VD. För övriga ledande befattningshavare gäller vanliga tillsvidareavtal enligt lag och kollektivavtal.

I tillämpliga delar gäller riktlinjerna enligt avsnitt 2 nedan även ersättningar till styrelseledamöter (t ex konsultarvode) utöver den ersättning som utgår för styrelseuppdraget i Bolaget och som beslutas av bolagsstämman. För de företag som Bolaget har ett bestämmande inflytande (mer än 50% av rösterna) över ska regeringens riktlinjer tillämpas. För övriga företag som Bolaget är delägare i bör Bolaget i dialog med övriga ägare verka för att regeringens riktlinjer tillämpas så långt som möjligt.

2. Ersättningar

2.1 Principer för ersättningar

Ersättningar till ledande befattningshavare och övriga anställda ska bygga på ersättningsprinciperna i regeringens riktlinjer.

Bolaget ska ha de ersättningsnivåer och villkor som fordras för att rekrytera och behålla ledande befattningshavare och övriga anställda med den kompetens och erfarenhet som krävs för att Bolagets verksamhetsmål ska uppnås.

Den totala ersättningen till ledande befattningshavare och övriga anställda ska vara rimlig, väl avvägd, konkurrenskraftig, takbestämd, och ändamålsenlig. Den ska inte vara löneledande utan präglas av måttfullhet samt bidra till en god etik och företagskultur.

Ledande befattningshavare och övriga anställda ska inte uppbära rörlig lön.

Översyn av löner för ledande befattningshavare och övriga anställda ska göras årligen i april eller den senare tidpunkt då årets kollektivavtalsförhandlingar slutförts.

3. Villkoren för icke-monetära förmåner, pensioner, uppsägning och avgångsvederlag

3.1 Icke-monetära förmåner

Ledande befattningshavare ska komma i åtnjutande av sedvanliga personalförmåner som tillämpas för övriga anställda i Bolaget VD äger även rätt till tjänstebil enligt särskilt avtal.

3.2 Pensioner

VD:s pension ska bestå av ett premiebaserat pensionsavtal. Avgiften för VD:s pensionsavtal bör inte överstiga 30 procent av den fasta lönen. Pensionsavsättningar upphör senast då VD går i pension eller vid den tidigare tidpunkt då VDs anställningsavtal upphör av annan anledning än ålderspension.

3.3 Uppsägning och avgångsvederlag

Vid uppsägning från Bolagets sida är uppsägningstiden sex (6) månader för VD enligt avtal och enligt lag för övriga ledande befattningshavare. Vid uppsägning från Bolagets sida kan även avgångsvederlag utgå till VD motsvarande högst arton (18) månadslöner.

Avgångsvederlaget ska utbetalas månadsvis med avräkningsskyldighet mot inkomst vid ny anställning eller mot inkomst från näringsverksamhet och utgöras av enbart den fasta månadslönen utan tillägg för pensionsavsättningar eller andra förmåner. Avgångsvederlag utbetalas aldrig längre än till 65 års ålder.

4. Beslutsunderlag

Beslut i fråga om ersättning till VD fattas av hela styrelsen. Beslut i fråga om ersättning till övriga ledande befattningshavare fattas av VD efter samråd med styrelseordföranden. VDs beslut i sådana frågor ska anmälas till styrelsen.

Innan beslut fattas om enskild ersättning till VD eller övriga ledande befattningshavare ska det finnas ett skriftligt underlag, inklusive jämförande statistik, som visar Bolagets kostnader för ersättningen.

5. Uppföljning och revision

5.1 Åtgärder inför årsstämman

VD ska årligen till styrelsen redovisa hur dessa riktlinjer inkl. regeringens riktlinjer har tillämpats.

Styrelsen ska årligen inför varje årsstämma överväga innehållet i och uppföljningen av dessa riktlinjer samt ta fram förslag till nytt beslut om riktlinjer av årsstämman. Styrelsens huvudsakliga förslag ska ligga med som förslag till beslut i kallelsen.

Inför årsstämman ska Bolagets revisorer uttala sig om huruvida dessa riktlinjer har följts. Det ska ske i ett skriftligt yttrande som lämnas till styrelsen tre veckor före årsstämman.

5.2 Information till årsstämman

Vid årsstämman ska styrelsens ordförande muntligen redogöra för ersättningar till ledande befattningshavare och hur de förhåller sig till dessa riktlinjer. Vidare ska information lämnas om:

- Beslutade men ej förfallna ersättningar. Ersättningar till ledande befattningshavare som har beslutats men ännu ej förfallit till betalning. Informationen ska ge stämman en uppfattning om hur belastat Bolaget är av kommande ersättningar.
- Avsteg från dessa riktlinjer. Om riktlinjerna följts eller inte. Skälen för eventuell avvikelse ska anges.

Antagna vid årsstämman den  .

Ämnen

Kontakter

Axel Hallgren

Axel Hallgren

Presskontakt Press and Communications Manager +46 70 234 49 46